Banke s 3,2-milijardno izgubo

Slovenske banke so lani ustvarile kar 3,2 milijarde evrov izgube, kar je izredno, več kot štirikratno poslabšanje v primerjavi z letom 2012, ko je izguba znašala 776 milijonov evrov. Eden od glavnih razlogov za to je velik obseg oslabitev, ki je posledica zaostrenih razmer in tudi pregleda bančnega premoženja, pri katerem so bile ugotovljene izredno nizke cene terjatev. Zaradi tega se je skupni obseg oslabitev povečal kar za 50 do 60 odstotkov. Bilančna vsota bank se je lani znižala za 11,1 odstotka oziroma za 5,1 milijarde evrov, na 41 milijard evrov. Razdolževanje do tujine je k temu prispevalo 2,9 milijarde evrov. Prav tako se je znižal obseg posojil nebančnemu sektorju, ki so se lani znižala za 6,5 milijarde evrov, na 24,5 milijarde evrov. Od tega več kot polovica decembra zaradi prenosov na DUTB.

SKB v rdečih številkah, lastnica z dobičkom

Skupina SKB, ki jo sestavljata banka SKB in družba SKB Leasing, je lani ustvarila 30,8 milijona evrov čiste izgube. Leta 2012 je sicer ustvarila 3,7 milijona evrov čistega dobička. Lanska izguba je po oceni SKB odraz nestabilnih in slabših gospodarskih razmer od pričakovanih. To je pomenilo nižje obrestne prihodke, ki so se znižali s 107,9 milijona evrov na 93,2 milijona evrov. Lastnica SKB, francoska Société Générale, je lani ustvarila 2,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leta 2012. Prihodki bančne skupine so se lani povečali za 4,3 odstotka, na 22,8 milijarde evrov.

Rast vrednosti slovenskih obveznic

Uspešna, 3,5 milijarde dolarjev vredna izdaja slovenskih dolgoročnih obveznic na dolarskem trgu že odmeva na evropskih trgih. Vrednost slovenskih obveznic namreč raste, sočasno pa se nižajo zahtevani donosi, kar bi ob nadaljevanju trenda lahko pomenilo precej nižje zadolževanje v prihodnje. Na spletni elektronski borzi MTS je znašala zahtevana donosnost na slovensko dolgoročno obveznico, ki zapade leta 2024, 4,44 odstotka, kar je 0,15 odstotne točke manj kot v torek in 0,4 odstotne točke manj kot pred enim tednom.

Proizvodnja papirja šele naslednji teden

Družba Radeče papir nova naj bi na papirnem stroju štiri proizvodnjo belega papirja zagnala šele v ponedeljek. Predstavnik družbe Igor Rakuša je pojasnil, da so se pri kontroli stroja pojavile določene težave, na katere niso računali, prav tako še ni končan zaposlitveni proces 67 delavcev, ki še niso opravili zdravniškega pregleda in tečaja varstva pri delu.

S & P popravila oceno poslovanja NKBM

Bonitetna agencija Standard & Poor's je za eno stopnjo zvišala oceno poslovanja Nove KBM, in sicer s »ccc« na »b« in potrdila dolgoročno bonitetno oceno na »Bpi«. Ta odločitev je odraz prvih rezultatov izvedenih ukrepov konec lanskega leta in procesa prestrukturiranja, ki v banki in Skupini Nove KBM intenzivno poteka.

Toyota vpoklicala 1,9 milijona priusov

Japonski avtomobilski velikan Toyota bo vpoklical kar 1,9 milijona vozil modela prius tretje generacije, na katerem se pojavljajo predvsem težave pri programski opremi hibridnega sistema. Težave so Toyoti prijavili v 300 primerih na Japonskem in v 90 primerih v Severni Ameriki. Vpoklic se nanaša na skoraj milijon vozil na Japonskem, več kot 700.000 v Severni Ameriki in 130.000 v Evropi.

Pripravila Jan Bratanič in STA