Časar obsojen tudi na višjem sodišču

Višje sodišče v Kopru naj bi po neuradnih informacijah Radia Slovenije potrdilo januarja izrečeno obsodilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju, ki bo moral v zapor na prestajanje kazni. Prvostopenjsko sodišče je Časarja obsodilo na šest let zaporne kazni, višje sodišče pa naj bi mu kazen znižalo za tri mesece. Potrdili naj bi tudi del sodbe, v kateri sta bila na zaporne kazni obsojena poslovnež Marjan Mikuž in nekdanji poslanec Srečko Prijatelj.

Konec stavke v Elektrokovini PN

Včeraj je približno 20 od 32 zaposlenih v družbi Elektrokovina PN po skoraj dveh mesecih prenehalo stavkati. Direktor Elektrokovine PN Matevž Pongračič je obljubil, da bo družba do konca januarja 2014 sposobna v celoti poravnati razliko plač iz preteklih mesecev in tudi začeti izplačevanje tekočih plač. Regres za letošnje leto bodo zaposleni prejeli marca, najkasneje v drugi polovici leta 2014.

Sindikalisti TEŠ ustanovili stavkovni odbor

Izvršni odbor sindikata Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) se je včeraj preimenoval v stavkovni odbor, saj je francoski Alstom za 19. december napovedal prenehanje del na bloku šest. Sindikat meni, da morajo predstavniki zaposlenih pozvati vse odgovorne osebe, naj preučijo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zaradi škodljivega dejanja do TEŠ.

Klepec prokurist v Iliriki DZU

Jure Klepec je novi prokurist v družbi za upravljanje Ilirika DZU. Klepec je bil pred tem direktor družbe Alta IB, vendar je oktobra dobil izredno odpoved pogodbe o delovnem razmerju. Pred tem je do začetka leta 2012 vodil Alto Invest, na čelu katere ga je nasledil Valter Grilanc.

Gajšek zapustil vodstvo Laboda

V podjetju Labod iz Novega mesta je prišlo do zamenjave vodstva. Franc Gajšek, sicer lastnik Laboda, namreč ni več prokurist.

Vlada do 45 milijonov evrov

Ministrstvo za finance je v torek priredilo dražbo tri- in šestmesečnih zakladnih menic, na kateri mu je uspelo zbrati skupno 45 milijonov evrov. Z menicami krajše ročnosti je država zbrala 29 milijonov evrov, v zameno pa je morala vlagateljem ponuditi 0,39-odstotno nominalno obrestno mero. Povprečna obrestna mera pri šestmesečnih zakladnih menicah, s katerimi je država zbrala 16,25 milijona evrov, je znašala 1,41 odstotka, kar je podobno kot na podobni novembrski dražbi.

Youtube bogati z oglaševalskim denarjem

Oglaševalci bodo po oceni družbe eMarketer za oglaševanje na najbolj priljubljenem spletnem video portalu Youtube namenili letos 5,6 milijarde dolarjev. Več kot 50-odstotna rast oglaševalskih prihodkov je posledica množičnega ogledovanja posnetkov Youtube prek mobilnih telefonov. Na koncu naj bi bili sicer čisti prihodki precej nižji (1,96 milijarde dolarjev), saj Youtube njihov velik del plačuje lastnikom, med katerimi je tudi Google.

Pripravila Jan Bratanič in sta