V središču včerajšnje preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na sedežu Nove Ljubljanske banke (NLB) v Ljubljani in v vili nekoč enega najbogatejših Slovencev Franca Riemerja v Slovenskih Konjicah je domnevno ponarejena umetniška slika znamenitega španskega slikarja Diega Velázqueza.

Z njo naj bi Riemer, sicer znan zbiralec umetnin in avtomobilov prestižnih znamk, leta 2009 zavaroval okoli 7,5 milijona evrov visoko obveznost pri NLB. Ker te Riemer nato nikoli ni v celoti poplačal, se je banka odločila za unovčenje zavarovanj in tudi s pomočjo avkcijske hiše iz Londona presenečeno ugotovila, da je umetnina po vsej verjetnosti ponarejena. To so včeraj posredno potrdili tudi na NLB. Dejali so, da so preiskovalci na podlagi odredbe sodišča zasegli premičnino. »Sum se nanaša na avtentičnost premičnega premoženja, s katero je bilo zavarovano prejeto posojilo, ki ga je banka dala pred več leti,« so povedali.

Od Riemerja do starega znanca NLB Osmanovića

A preiskava je le vrh ledene gore poslov, pri katerih sta sodelovala Riemer in NLB. Poslovnež, nekoč znan po življenju na veliki nogi, v zadnjem času pa se je znašel v finančnih težavah, je tako prvo večje posojilo pri največji državni banki, natančneje pri njeni črnogorski podružnici, najel že leta 2007. Podjetje Gradir Montenegro, ki je bilo takrat v polovični Riemerjevi lasti, si je izposodilo 6,8 milijona evrov. Šlo naj bi za namensko posojilo, s katerim bi moralo podjetje financirati oživitev proizvodnje cinka in svinca v črnogorskem rudniku Šuplja stijena. Tega je Gradir Montenegro za dobrih 400.000 evrov kupil leta 2006.

Toda zdi se, da je projekt pomenil tudi začetek konca poslovnega vzpona Franca Riemerja, ki je še v času vlade LDS pomemben del prihodkov ustvarjal tudi v poslih z državnimi energetskimi družbami. S samo oživitvijo rudnika vsaj v času, ko je bil njegov solastnik še Riemer, ni bilo nič. Čeprav je Gradir Montenegro za nakup opreme v Avstrijo nakazal skoraj 11 milijonov evrov, so od dobavitelja prejeli le za 6,7 milijona evrov opreme. Vsaj štirje milijoni evrov naj bi končali pri Riemerju, zaradi česar je njegov nekdanji črnogorski partner Veselin Pejović proti njemu vložil ovadbo zaradi suma pranja denarja.

Kriminalisti naj bi že pred dvema letoma v hišnih preiskavah skušali ugotoviti, kako je Riemer porabil ta denar. Po naših podatkih ga je Riemer že leta 2007 nakazal na račune dveh nekdanjih podjetij v lasti trgovca z naftnimi derivati Samida Braca Osmanovića: Os-Petrol in Oil Metal Company. Gre za starega znanca NLB, ki je v propadlih podjetjih iz Osmanovićevega kroga pustila za okoli 60 milijonov evrov nasedlih terjatev. Oil Metal Company je sicer leta 2007 postal lastnik zemljišč na območju ladjedelnice v Izoli, ki jih je isto leto preprodal Konstruktorju in Kraškemu Zidarju.

Kakšen bo izkupiček NLB?

Posojilo, ki ga je najel Gradir Montenegro, je zapadlo že leta 2008. V NLB so ga nato podaljšali in Riemerju zaračunali kar sedemodstotne obresti. Kot dodatno zavarovanje je moral zastaviti več kot pol milijona evrov vredno vilo nad sečoveljskimi solinami in že omenjeno umetniško sliko. Že leta 2009 je vsota Riemerjevih obveznosti do banke presegla 7,5 milijona evrov. Kljub reprogramu milijonskega posojila so stalnica v poslovanju Riemerjevega podjetja Gradir postale blokade bančnih računov, zgodbe pa je bilo naposled konec septembra 2011. Takrat je uspelo NLB prek sodišča doseči vpis izvršbe na zastavljenem premoženju.

Čeprav se je umetnina izkazala za ponaredek, NLB ne bo izgubila vseh posojenih sredstev. Koliko jih bo dobila nazaj, je nemogoče napovedati, saj se bodo na javni dražbi znašle tudi nepremičnine, katerih vrednost je zaradi šibkega trga vprašljiva. Gradir bo sicer poleg vile nad Sečo izgubil tudi prostore v Šolski ulici v Slovenskih Konjicah. Za zdaj se pod rubežem ne bo znašlo Riemerjevo premoženje, saj za milijonsko posojilo pri NLB očitno ni jamčil z osebnimi menicami. Tako ostajata »nedotaknjeni« njegova vila v Slovenskih Konjicah v bližini igrišča za golf Zlati grič kot tudi še ena hiša v Slovenskih Konjicah, ki jo je moral leta 2010 prepustiti zdaj že nekdanji soprogi.