Iz DUTB so sporočili, da je izvršni direktor Torbjörn Mänsson pogodbi o prenosu z najvišjimi predstavniki obeh največjih bank podpisal že zgodaj zjutraj.

Pogajanja o dogovorih, ki določata operativno izvedbo storitev med družbo in NLB ter NKBM in sta sestavni del pogodbe, pa po navedbah DUTB še potekajo. Pogodbi bosta začeli veljati, ko bosta sklenjena tudi ta dva dogovora.

Prvi prenos predvidoma v petek

Takrat bo znana tudi dokončna nominalna vrednost prvega paketa terjatev, ki se bo iz NLB in NKBM prenesel na DUTB. Seznam slabih terjatev, ki se bodo prenesle na slabo banko, pa bo objavljen po tem, ko bodo o tem obveščeni komitenti obeh bank.

Pogodbi o prenosu premoženja sestavljajo namreč poleg besedila pogodbe še priloge, v katerih je opredeljeno premoženje za prenos.

V skladu s pogodbama se bosta predvidoma v petek nato izvedla knjigovodski in pravni prenos prvega paketa iz obeh bank na DUBT. Istočasno se bo v drugi smeri na banki prenesla celotna kupnina v obliki obveznic DUTB z državnim poroštvom.

Terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov

Iz obeh največjih bank se bodo na DUTB glede na rezultate pregledov bank skupno prenesle terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, prenosna vrednost pa je glede na rezultate pregledov bank predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov.

Na DUTB se bo sicer sodeč po rezultatih pregledov bank vse skupaj preneslo za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev treh največjih bank, pri čemer bo transakcijska vrednost prenosa teh terjatev znašala 1,676 milijarde evrov.

Časovni načrt sicer določa prenos posameznih paketov premoženja v petih paketih. DUTB bo od bank prejela slabe terjatve in pa zavarovanja v obliki nepremičnin in poslovnih deležev.

Šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja

Po prenosu ima DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja ter z njim povezanih dokumentov in bo lahko bankam vrnila tiste terjatve, kjer bo v dokumentaciji naletela na pravne in materialne nepravilnosti.

Za vsak primer posebej bo nato DUTB pripravila strategije upravljanja premoženja, ki jih bo odobril upravni odbor. Te strategije bodo nato uresničevale izvedbene ekipe.

V DUTB so še enkrat zagotovili, da bodo posamezno premoženje trgu ponudili, ko bodo tržne razmere za to najugodnejše, cilj pa bo optimizacija vrednosti premoženja.

Medja prve prenose na DUTB pričakuje čim prej

"Danes smo podpisali krovno pogodbo, ki ureja prenos, treba je skleniti še pogodbo o upravljanju storitev in pogodbo o upravljanju s sredstvi, ki sta dodatna dokumenta, kar bi uredili do konca tedna," je v izjavi za medije v Ljubljani pojasnil Medja.

Po njegovih besedah bo proces fizično potekal nekaj mesecev, po načrtu naj bi bil zaključen do konca aprila. Medja prvi paket prenosa slabih terjatev na DUTB pričakuje čim prej. DUTB v svojem sporočilu za javnost omenja, da naj bi ga izpeljali predvidoma v petek.

"Če bo vse izpeljano tako kot nalagajo izredni ukrepi Banke Slovenije, potem bo vse izvedeno danes," je še dejal Medja in dodal: "Za NLB je to kar pomemben mejnik."

NLBM bo na DUTB v prvi fazi prenašala terjatve iz stečajnih postopkov

Skupna predvidena bruto vrednosti slabih terjatev, ki jih bo NKBM prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je 422 milijonov evrov, v prvi fazi pa bodo prenašali terjatve iz naslova stečajnih postopkov, so sporočili iz banke.

Te ukrepe je banki z odločbo danes izrekla Banka Slovenije, potem ko je Evropska komisija odobrila ukrepe državne pomoči za NKBM in še štiri slovenske banke ter odobrila načrt prestrukturiranja NKBM. "Vsi izrečeni ukrepi so nujno potrebni in usmerjeni v zagotovitev pogojev za dolgoročno uspešno poslovanje bank in ohranitev stabilnosti finančnega sistema," poudarjajo v NKBM.

V banki se bodo tako po prečiščenju bilance in kapitalski krepitvi osredotočali na preoblikovanje banke in skupine v uspešnejšo finančno institucijo z visokim izkazovanjem pozitivnih, etičnih vrednot, s čimer bo upravičila zaupanje svojih komitentov in lastnikov.

Kot poudarjajo, je NKBM v zadnjem letu in pol od prihoda nove uprave pod vodstvom Aleša Hauca izvedla številne ukrepe za izboljšanje poslovanja in preoblikovanja celotne skupine. V banki so v tem času okrepili sistem upravljanja s tveganji in izboljšali organiziranost banke, pri čemer racionalizirajo stroške na vseh področjih poslovanja.

NKBM je operativno pripravljena na prenos slabih terjatev na DUTB, s katero je danes tudi podpisala pogodbo o prenosu, ki opredeljuje prenos terjatev. Pogajanja o dogovorih, ki določata operativno izvajanje storitev med družbo ter banko in so sestavni del pogodbe, še potekajo.

Ko bodo končani tudi ti postopki, bo NKBM lahko prenesla slabe terjatve na DUTB. V DUTB predvidevajo, da bo to v petek. NKBM bo komitente, katerih slabe terjatve bodo prenesene na DUTB, obvestila skladno z zakonodajo.

Načrt prestrukturiranja, ki ga je potrdila Evropska komisija, temelji na izhodiščih oziroma zahtevah Evropske komisije v zvezi z optimizacijo poslovanja banke in skupine NKBM, dezinvestiranjem in znižanjem bilančne vsote.

Skladno z načrtom bo NKBM poslovanje preusmerila na osnovno dejavnost ter izboljšala strukturo upravljanja in model obvladovanja tveganj, da bo zagotovila dobičkonosnost. Načrt predvideva tudi privatizacijo banke oziroma prodajo celotnega 100-odstotnega lastniškega deleža države do konca leta 2016.

Država je zagotovila povečanje osnovnega kapitala z dokapitalizacijo v višini 870 milijonov evrov, in sicer v denarju v višini 620 milijonov evrov ter v državnih obveznicah v višini 250 milijonov evrov. Po današnjem vpisu in vplačilu novih delnic, bo osnovni kapital NKBM znašal 150 milijonov evrov in razdeljen na 10 milijonov kosovnih delnic.