»Po moji oceni smo prišli do precejšnjega napredka. Delodajalska stran nam je do konca naslednjega tedna obljubila popoln predlog. Naslednji sestanek je dogovorjen za čez dva tedna in če smo rahlo optimistični, bi lahko to bil eden zadnjih pogajalskih sestankov,« je dejala Jerkičeva.

Z ostalima dvema panogama bodo znova za pogajalsko mizo prav tako sedli čez dva tedna, in sicer s predstavniki kovinskih materialov 12. marca, s predstavniki kovinske industrije pa 14. marca, zato predsednica SKEI pričakuje, da bo to ključen teden za pogajanja.

O podrobnostih današnjih poganjaj Jerkičeva tokrat ni želela govoriti, je pa dejala, da sta obe strani tokrat dogovorili smer, nekaj razlik pa je še v odstotkih in podrobnostih, a kljub temu verjame, da lahko ob naslednjem pogajalskem sestanku pridejo že precej bliže, če ne celo sklenejo dokončni sporazum.

Okoli 14.000 zaposlenih v 102 podjetjih kovinske in elektroindustrije je 23. januarja s stavko izrazilo zahtevo po višjih najnižjih osnovnih plačah.

Takrat so zahtevali, da se s 1. januarjem zvišajo najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov.

Na zadnjih pogajanjih so delodajalci ponudili 2,7-odstotni dvig najnižjih osnovnih plač za kovinsko industrijo in kovinske materiale ter 3,5-odstotni dvig v dveh korakih za elektroindustrijo.

Sicer pa je sindikat zadnje dni izvajal dodatne akcije, s katerimi želi povečati pritisk na delodajalce. Tako so pripravili krvodajalske akcije in dan skrbi za zdravje, v okviru katerega zaposlene pozivajo k obisku zdravnika med delovnim časom.

Sindikat se je lotil tudi razdeljevanja humanitarne pomoči delavcem, ki z minimalno plačo ne morejo preživeti, saj želijo tudi na ta način delodajalcem dokazati, da so njihovi argumenti o prenizkih plačah prepričljivi in da si sindikat zgodb o obubožanih delavcih ne izmišljuje.