Sedem let po nakupu 180 hektarjev zemljišč ob avtocesti Beograd–Zagreb je Industrijski park Beograd, ki je prek družbe Ilana v lasti Klemna in Matije Šešoka, nekdanjega solastnika Salomona Željka Mikliča in srbskega državljana Vukajla Lainovića, še vedno v povojih. Čeprav je imel Klemen Šešok z zemljiščem v Beogradu smele načrte, je Ilani doslej uspelo zgraditi le eno od skupno 60 načrtovanih hal.

»Za prvo halo z okoli 10.000 kvadratnimi metri površine smo z eno od mednarodnih logističnih skupin pred kratkim podpisali najemno pogodbo, v uporabo pa jo bomo najemniku predali maja oziroma junija,« nam je povedal Klemen Šešok, ki kljub počasnemu iskanju najemnikov zagotavlja, da projekt poteka nemoteno in v skladu z načrti. »Na zemljišču nam je uspelo urediti infrastrukturo, elektriko, vodo in kanalizacijo, zgradili pa smo tudi cesto od avtoceste do središča cone. Gradnjo druge od načrtovanih hal bomo začeli, ko bo zasedenost dosegla 60 odstotkov (trenutno je 40-odstotno zasedena),« še dodaja Šešok.

Zemljišče v Srbiji Ilana vrednoti na kar okoli 120 milijonov evrov, medtem ko je za družbo IPB (lastnica zemljišča) odštela več kot desetkrat nižji znesek. Prav zaradi prevrednotenja zemljišča je imela Ilana v začetku lanskega leta skoraj 90 milijonov evrov kapitala, medtem ko so so brata Šešok, Miklič in Lainović vanjo vplačali le 27.000 evrov osnovnega kapitala. Ilana je nakup srbske družbe financirala s posojilom NLB.

Po naših informacijah je NLB posojilo Ilani – skupaj z drugimi slabimi terjatvami – prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), vendar ga še vedno upravlja. Na to nakazujejo tudi pojasnila Šešoka, ki zatrjuje, da se je pred kratkim za reprogram posojila dogovoril z NLB in ne s tako imenovano slabo banko. »Ilana doslej nikoli ni niti za sekundo zamudila s plačilom svojih obveznosti, zato ne razumem, zakaj bi posojilo prenesli na DUTB,« je še dodal Šešok. Toda iz bilanc družbe je razvidno, da je Ilana NLB doslej plačevala le obresti, največja domača banka pa ji je v zadnjih letih morala že najmanj štirikrat reprogramirati posojila.

Ureditev infrastrukture in gradnjo prve hale so v Ilani financirali z izdajo zamenljivih obveznic. Skupno je Ilana s prodajo svojih obveznic doslej zbrala nekaj več kot tri milijone evrov, medtem ko je Šešok še pred tremi leti napovedoval, da jih bodo izdali za deset milijonov evrov. Te obveznice lahko vlagatelji do konca letošnjega leta sicer pretvorijo v redne delnice Ilane, vendar to razmerij v lastništvu ne bi bistveno spremenilo. Če bi se namreč za zamenjavo obveznic za delnice odločilo vseh 120 vlagateljev, ki so investirali v Ilano, bi ti skupno obvladovali le slabih deset odstotkov lastništva.