Zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki med drugim ureja Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), namreč določa, da računsko sodišče vsako leto opravlja nadzor nad zakonitostjo, namembnostjo, gospodarno in učinkovito rabo sredstev DUTB in namenske družbe, ki jo ustanovi DUTB skupaj z bankami.

"Revizija DUTB tako že poteka," je danes v izjavi za medije, sicer namenjene predstavitvi uvedbe revizije smotrnosti poslovanja Slovenske odškodninske družbe in Holdinga Slovenske elektrarne v povezavi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, povedal Vesel.

Revizija DUTB naj bi bila po njegovih besedah končana v nekaj mesecih, saj so jo razširili še na ministrstvo za finance in vlado in je zato precej obsežna, je pojasnil.

V njej revidirajo vse postopke v zvezi z ustanovitvijo DUTB, pa tudi notranje akte, politiko nagrajevanja njenih delavcev, zlasti vodilnih, sklepanja svetovalnih pogodb ipd. V prihodnje pa bodo revidirali tudi prenose terjatev ter gospodarno in učinkovito rabo sredstev DUTB, je dodal.

DUTB, ki je zaživela lani, je deležna številnih kritik. Kljub drugačnim napovedim je v začetku leta ugotovila, da ne more razkriti seznama, katere terjatve sta NLB in NKBM prenesli nanjo, češ da za to nima pravnih podlag. Objava teh podatkov naj bi se vendarle uresničila skozi uveljavitev novele zakona o dostopu do informacij javnega značaja, katere sprejem politika napoveduje marca.

Po pritiskih iz najrazličnejših smeri, naj deluje transparentno, je DUTB šele konec januarja razkrila plače vodilnih. Glavni izvršni direktor in novi izvršni direktor družbe Christopher Gwilliam in Janez Škrubej denimo na mesec zaslužita 21.533 evrov bruto.

Mediji pa že dlje časa ugibajo tudi o njihovih svetovalnih in drugih pogodbah. Zanimiva se jim zdi zlasti svetovalna pogodba z družbo Quartz+Co., katere izvršni direktor je bil sedanji v. d. izvršnega direktorja v DUTB Torbjörn Mansson.

DUTB sicer v četrtek prireja novinarsko konferenco, na kateri bodo člani upravnega odbora predstavili aktualne in načrtovane aktivnosti družbe ter poslovne odločitve v zvezi s stroški in financiranjem družbe.