Potem ko je Factor banka ostankom skupine Aktiva Holdings Darka Horvata novembra lani zaplenila podjetje Vitiva iz Markovcev, je to kmalu zatem dobilo novega lastnika. Iz delniške knjige je sicer razvidno, da ga je od Factor banke kupilo ciprsko podjetje Illuria Holdings. Toda po zatrjevanju naših virov naj bi bila v ozadju tega podjetja kar nekdanji predsednik uprave Factor banke Ciril Dragonja in član uprave Dušan Valenčič.

Factor banka je delnice Vitive zasegla eni od nizozemskih fundacij iz Skupine China Grace (nekdanja Aktiva Holdings). Več virov zatrjuje, da je nekdanja uprava Factor banke za nakup Vitive, ki se ukvarja s proizvodnjo naravnih ekstraktov, najela posojilo kar pri Factor banki. Kot so namreč pojasnili v tej banki, imajo na 95 odstotkih delnic vknjiženo zastavno pravico, svoje predstavnike pa imajo tudi v upravnem odboru družbe. Kdo stoji v ozadju ciprskega podjetja Illuria Holdings, v banki niso želeli razkriti, ker je to poslovna skrivnost. Medtem ko je Valenčič zanikal lastništvo, nam v stik z Dragonjo ni uspelo priti.

Tik preden je Banka Slovenije na začetku septembra sprejela odločitev o likvidaciji Factor banke, naj bi po naših informacijah Dragonja in Valenčič Vitivi odobrila še pol milijona evrov posojila za financiranje obratnega kapitala. Ali je bilo Vitivi v tem času odobreno sveže kratkoročno posojilo, v Factor banki niso konkretno odgovorili. Pojasnili so, da zaradi zagotavljanja optimalnega poslovanja poleg drugih bank tudi sami v manjšem obsegu sodelujejo pri financiranju poslovanja družb. Ker bo od uspešnosti poslovanja družbe odvisno tudi poplačilo posojila, imajo za preživetje Vitive velik interes, so dodali v banki. Po neuradnih informacijah se v Factor banki že pripravljajo na vnovičen zaseg Vitive. To podjetje je eno od redkih slovenskih podjetij, ki še deluje na pogorišču, ki ga je za seboj pustil Darko Horvat (uradno je Horvat lastniške vezi z Aktivo prekinil pred štirimi leti).

Iz zadnje bilance stanja družbe je razvidno, da je imela Vitiva konec lanskega leta od vsote vseh sredstev v višini 9,5 milijona evrov dve tretjini dolžniškega kapitala. Kratkoročne obveznosti so se lani zvišale z 1,5 milijona na 2,6 milijona evrov, dolgoročne obveznosti pa za 400.000 evrov, na 1,5 milijona evrov. Vitiva je lani dosegla 5,85 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar na letni ravni predstavlja 9,4-odstotno rast. Pri tem je izguba lani znašala 618.000 evrov oziroma 15 odstotkov manj kot leta 2011. Pred tem je družba poslovala dobičkonosno.

Ko je nekdanje Horvatovo podjetje Aktiva Invest pred dobrim desetletjem prevzelo družbo Pinus TKI, je ta ustanovila Vitivo. Medtem ko je Pinus kasneje kupil Ram Invest Igorja Pogačarja, je Aktiva Invest razvijala Vitivo. Ključni proizvodi družbe so različni ekstrakti rožmarina, ki je eden od najpomembnejših virov naravnih antioksidantov. Pri proizvodnji rožmarinovih ekstraktov se Vitiva uvršča med tri vodilna svetovna podjetja. V družbi so se pred časom začeli ukvarjati tudi z izdelavo naravnih barvil, po katerih povpraševanje strmo narašča. Kot so ocenili v Factor banki, ima Vitiva, ki deluje v tehnološko relativno zahtevni panogi, visok potencial.