Potem ko je Savi Re uspelo dokončno prevzeti lastništvo in zamenjati nadzorni svet Zavarovalnice Maribor, je zdaj prišlo tudi do menjav v upravi mariborske zavarovalnice. Nadzorni svet Zavarovalnice Maribor je namreč na ponedeljkovi seji z mesta predsednika uprave razrešil Draga Cotarja, ki je mariborsko zavarovalnico vodil 22 let, in za njegovega naslednika imenoval Davida Kastelica, dosedanjega člana uprave za trženje. Hkrati z razrešitvijo Cotarja je iz uprave odstopil Marko Planinšec, za novega člana uprave pa je bil imenovan Rok Moljk, ki je bil doslej v Savi Re zadolžen za upravljanje strateških naložb.

»Prišli smo do zaključka, da današnje okolje potrebuje nekoliko hitrejše reakcije,« je včeraj povedal predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Maribor in član uprave Save Re Jošt Dolničar, ki je Cotarju ponudil mesto svetovalca uprave Save Re. To pa po neuradnih informacijah niso edine spremembe, saj naj bi se v Savi Re pripravljali tudi na ukinitev nekaterih dobro plačanih mest svetovalcev v mariborski zavarovalnici. »Kdor koli ima še kake druge vire zaslužka, ne more delati v Skupini Sava Re,« je na skupščini pred dobrim tednom dni povedal predsednik uprave Zvonko Ivanušič in s tem nakazal, da se bodo morali iz mariborske zavarovalnice posloviti tudi nekateri njeni bolj »podjetni« kadri.

Lobist v navzkrižju interesov

Napovedi zagotovo niso dobre za znanega lobista Miloša Čiriča, ki že od leta 1999 opravlja funkcijo svetovalca predsednika uprave Zavarovalnice Maribor, hkrati pa je tudi lobist za različna podjetja. Sodeč po pojasnilih Save Re bi moral Čirič za vsak posel dobiti soglasje nadzornega sveta oziroma uprave, ki bi vsakokrat morala presojati, ali obstaja navzkrižje interesov.

Kot lobist je Čirič v preteklosti denimo delal tudi za NKBM, s katero se je Sava Re vrsto let borila za prevlado v lastništvu Zavarovalnice Maribor. V zadnjem času pa naj bi pot v lastništvo Save Re poskušal tlakovati tudi rovinjski Adris Grupi, ki si prizadeva postati eden izmed vodilnih igralcev na balkanskem zavarovalniškem trgu. Kot smo razkrili, naj bi bila hrvaška zavarovalnica Croatia Osiguranje, ki ji je prek dokapitalizacije uspelo priti do skoraj desetih odstotkov Save Re, zgolj trojanski konj za Adris Grupo. Po neuradnih informacijah naj bi si Čirič lani prizadeval tudi za prekinitev postopkov za prodajo Zavarovalnice Maribor Savi Re, kar je sam ostro zanikal. »Poznam enega od članov uprave Croatie Osiguranje, vendar nikoli nisem sodeloval niti z Adris Grupo niti s Croatio Osiguranje. Tudi z NKBM sem nazadnje sodeloval pred desetimi leti,« nam je zatrdil Čirič.

Čiričevi prejemki v ZM so skrivnost

V zadnjih petih letih je Čirič kot samostojni podjetnik ustvaril 237.000 evrov prihodkov, še nekaj tisoč evrov več pa je v tem obdobju ustvarila družba Konzul. Slednjo je Čirič ustanovil skupaj z nekdanjim generalnim sekretarjem stranke LDS in Zares Bogdanom Biščakom, konec lanskega leta pa je s Konzulom pretrgal vse uradne lastniške in poslovne vezi. Med Čiričevimi naročniki so bili v zadnjih letih tudi novogoriški Hit, Casino Portorož, Sava, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Ljubljanska borza. Čirič je bil pri načrtovanem prevzemu Mercatorja tudi eden izmed ključnih lobistov Agrokorja Ivice Todorića. Hrvaški velikan je za pomoč pri vstopu v Slovenijo že leta 2011 najel agencijo Propiar, njeno ustanoviteljico Nino Tomažin pa s Čirićem povezuje neformalna združba vplivnežev, znana pod imenom »enajstica« (Čirič pravi, da gre zgolj za skupino prijateljev, ki se ji občasno pridruži še kak »prijatelj prijateljev«).

Kakšne prejemke mu prinaša svetovanje predsedniku uprave Zavarovalnice Maribor, Čirič ni želel razkriti, prav tako nam na to vprašanje niso želeli odgovoriti v Zavarovalnici Maribor. Po naših informacijah pa naj bi Čirič na mesec prejel okoli 10.000 evrov bruto in naj bi tako sodil med najbolje plačane kadre mariborske zavarovalnice. Kot pojasnjujejo v Zavarovalnici Maribor, Čiričeve naloge zajemajo predvsem »področja strateškega, organizacijskega in menedžment svetovanja ter javnih odnosov«. Ali je odgovoren tudi za sponzorska sredstva, v Zavarovalnici Maribor niso želeli pojasniti. Prav tako niso želeli odgovoriti na vprašanje, koliko sponzorskih sredstev so v zadnjih letih razdelili in ali je bilo med prejemniki tudi društvo Smart Angels, ki ga usmerja in idejno vodi prav Čirič. »Sponzorska sredstva so razdeljena skladno s strategijo sponzorstev, drugih podatkov pa zaradi varstva podatkov ne moremo razkriti,« so bili skopi s pojasnili.

Nekoč Marjan Podobnik, danes Janković in SD

»Uradno nisem bil obveščen, da se v Zavarovalnici Maribor ukinja delovno mesto svetovalcev, sem pa seznanjen, da potekajo pogovori glede prenosa nekaterih nalog na Savo Re,« nam je dejal Čirič. Načrtovana ukinitev svetovalcev v Zavarovalnici Maribor in s tem tudi Čiričevega delovnega mesta je po navedbah naših virov že naletela na odpor politike. V njej je imel Čirić vedno dobre zveze. Že iz sredine devetdesetih let ga druži prijateljstvo z nekdanjim predsednikom SLS Marjanom Podobnikom. Njegov vpliv v tej stranki naj bi zamrl po tem, ko jo je prevzel Franci But. Pred volitvami leta 2004 ga je bilo mogoče opaziti tudi na srečanjih Zbora za republiko.

Danes se med največjimi zagovorniki Čiriča, ki veliko predava o lobiranju in mreženjih, v zadnjih letih pa je bil dejaven tudi v Srbiji, omenjata predvsem ljubljanski župan in oče Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter SD pod vodstvom Igorja Lukšiča. Spomnimo, da je bil Čirič v času vlade Boruta Pahorja eden najožjih svetovalcev takratnega ministra za finance Franca Križaniča. Ta je bil v preteklosti tudi gost enega od predavanj, ki ga je Čirič organiziral prek društva Smart Angels. Stična točka med Čiričem in Jankovićem naj bi bil Andrej Vizjak iz PriceWaterhouseCoopers (PWC), dolgoletni Čiričev prijatelj, ki ga je ljubljanski župan želel ustoličiti na mestu finančnega ministra. Vizjak oziroma PWC sicer že vrsto let poslovno sodeluje tudi z Zavarovalnico Maribor, med drugim pa naj bi ji svetoval tudi pri optimizaciji škodnih dogodkov in pripravi strategije.