Cene barvnih kovin (bakra, aluminija, cinka...) se znižujejo že drugo leto zapored. Lani so se znižale od 10 do 15 odstotkov in se počasi približujejo vrednostim v času nastopa gospodarske krize leta 2008. Po ocenah analitikov bi se cene surovin že v kratkem lahko začele zviševati.

Trenutni ključni tržni dejavniki, kot so presežki ponudbe, šibko okrevanje razvitih ekonomij, nižja gospodarska rast Kitajske in drugih hitro rastočih držav, ne dajejo posebno močnih znakov za dvige cen surovin. A na drugi strani zamik napovedanega krčenja denarnih stimulacij ameriške centralne banke podpira likvidnost in nakupne interese vlagateljev, kar bo preprečevalo padanje cen borznih surovin, je ocenil pomočnik direktorice nabave za upravljanje z nabavnimi tveganji v Gorenju Mario Bibianko. Zato se bodo cene na kratek rok gibale v okvirih zadnjih nekaj mesecev.

Finančni analitik iz družbe za upravljanje Numerica Partners Igor Erker pa je ocenil, da bi cene surovin že v kratkem lahko začele naraščati. To nakazuje gibanje delnic največje rudarske svetovne skupine Rio Tinto. Njene delnice so se od junijskega dna zvišale za približno 30 odstotkov. To pomeni, da vlagatelji že upoštevajo višje cene surovin. Te se bodo po Erkerjevem mnenju dolgoročno med drugim zviševale, ker bo Kitajska v večji meri ponovno začela graditi infrastrukturne projekte. Prav tako pa naj bi se jih v prihodnosti lotili v Indiji, ki pri gradnji infrastrukture bistveno zaostaja za Kitajsko. Gibanje cen surovin bo v veliki meri odvisno tudi od gospodarskih aktivnosti v Evropi in na drugih pomembnih trgih, so ocenili v družbi Unior. Trenutno prevelike proizvodne zmogljivosti bodo proizvajalci prilagodili nižjemu povpraševanju, kar bo v naslednjem obdobju najverjetneje vplivalo na dvig cen surovin.

V Gorenju na borznih trgih baznih kovin s terminskimi zakupi zmanjšujejo izpostavljenost pred neugodnimi nihanji cen. Na trgih pločevine pa tveganja znižujejo z uporabo cenovnih modelov, ki temeljijo na omejitvah eskalacije cen, na področju plastičnih mas, kjer se cene oblikujejo mesečno, pa z vključevanjem večjega števila ponudnikov in cenovnimi natečaji, je dejal Bibianko. V prvi polovici lanskega leta so v Gorenju stroški za surovine in material v primerjavi z enakim obdobjem leta 2012 znižali za približno eno odstotno točko.

Po pojasnilih predsednika uprave Mariborske livarne Maribor (MLM) Borisa Šlambergerja se pogodbe o nakupih surovin spreminjajo vsake tri mesece. To pomeni, da se nakupne cene surovin navzgor ali navzdol oblikujejo šele naknadno. Dokler se po svetu v večji meri ne bodo zvišale gospodarske rasti, Šlamberger ne pričakuje naraščanja cen surovin. Tudi v Cimosu, kjer letno kupijo za 22 milijonov evrov aluminija, kar v celotnih stroških blaga, materiala in storitev predstavlja približno šestodstotni delež, se cene surovin in posledično končnih izdelkov spreminjajo četrtletno.

V Uniorju pri proizvodnji v največji meri uporabljajo kovaška in konstrukcijska jekla. Zadnja zniževanja cen surovin na poslovanje zreške družbe niso imela velikega vpliva. Cene surovin so namreč sestavni del prodajne cene odkovkov. To pomeni, da morajo ob zniževanju cen surovin tudi v Uniorju znižati prodajne cene. V družbi Livar poleg odpadnega jekla, ki ga odkupujejo na lokalnem trgu, kot surovino uporabljajo grodelj. Tako kot v več drugih podjetjih tudi Livar svoje prodajne cene oblikuje na podlagi gibanja cen surovin. Nizke cene barvnih kovin načeloma pozitivno vplivajo na poslovanje Cinkarne Celje, saj so njihovi izdelki konkurenčnejši od alternativnih, na primer plastike in jekla.

V primerjavi s podjetji, ki pri padcih cen surovin ugotavljajo pozitivne učinke, obstajajo podjetja, ki jih padci cen surovin zelo prizadenejo. Med njimi je Talum, kjer ima cena aluminija na londonski borzi kovin največji vpliv na obseg prihodkov od prodaje. Ker je bila lanska povprečna cena aluminija za približno 200 dolarjev nižja od načrtovane, bo poslovni rezultat družbe nekoliko nižji od načrtovanega. Po napovedih nekaterih analitičnih družb se bo cena aluminija v prihodnjih dveh letih nekoliko zvišala.