Tako visoko sevanje je bilo izmerjeno pet centimetrov nad žariščem. Pol metra daleč pa se je moč sevanja že znižala na 40 milisievertov.

Žarišče se nahaja pri istem rezervoarju, pri katerem so ta konec tedna izmerili doslej najvišje sevanje 1800 milisievertov na uro. Kontaminirana voda, s katero hladijo poškodovane reaktorje, naj bi takrat uhajala iz poškodovane cevi.

Japonska zakonodaja sicer še varno stopnjo sevanja za zaposlene, ki v jedrski elektrarni delajo običajni delovni čas, postavlja pri 50 milisievertov na uro. Stopnje sevanja, izmerjene v zadnjih dneh, naj bi v nekaj urah povzročile smrt človeka, ki bi nezaščiten stal v bližini žarišč.

Japonska vlada je v torek sprejela načrt, vreden 47 milijard jenov (360 milijonov evrov), s katerim naj bi zaustavili iztekanje radioaktivne vode. Načrt med drugim predvideva zamrznitev zemlje pod poškodovano nuklearko.

Po močnem potresu na vzhodu Japonske danes divjali še tornadi

Vzhod Japonske je ponoči stresel močan potres, ob čimer so lokalni strokovnjaki izključili nevarnost cunamija ali dodatnih zapletov z jedrsko elektrarno v Fukušimi. Zjutraj so to območje dosegli še tornadi. Ranjeni sta bili dve osebi in poškodovanih več stavb.

Potresni sunek se zgodil ob 03.18 po srednjeevropskem času na globini 404 kilometrov. Epicenter potresa je bil v Pacifiku, več kot 600 kilometrov stran od Tokia. Japonski seizmologi so namerili magnitudo 6,9.

Tepco, ki upravlja jedrsko elektrarno v Fukušimi, je ob tem sporočil, da dogajanje ni dodatno poslabšalo stanja v poškodovani nuklearki. "Nismo zaznali kakršnihkoli nenormalnosti neposredno po potresu," je povedal tiskovni predstavnik Tepca. Dodal je, da bodo njihove ekipe še naprej spremljale morebitne naknadne spremembe.

Po potresu še tornado

Nekaj ur za potresnim sunkom je 100 kilometrov severno od Tokia divjal tornado. Televizijski posnetki prikazujejo hudo poškodovane hiše z odkritimi strehami v mestecu Jaita, ki leži okoli 100 kilometrov severno od japonske prestolnice.

Približno 600 gospodinjstev je v tem kraju za tri ure ostalo brez elektrike. Prenehala je delovati tudi prometna signalizacija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobni vremenski pojavi so danes prizadeli tudi bližnje mesto Kanuma, pri čimer bili ranjeni najmanj dve osebi.

Tornadi so še večjo škodo v drugih delih vzhodne Japonske povzročil že v ponedeljek. V mestu Košigaja in bližnji okolici, severozahodno od Tokia, je bilo ranjenih 63 ljudi, gmotna škoda pa je nastala na 110 objektih.