»Upam, da se bo pri dobaviteljih zdaj sprostila napetost in povrnilo zaupanje,« je po parafiranju sporazuma glede finančnega prestrukturiranja Cimosa dejal začasni predsednik uprave koprske družbe Jerko Bartolič.

Po 15-dnevnem delu koordinacijske skupine, ki jo je vodil državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke BratušekGašpar Gašpar Mišič, je bil včeraj sklenjen sporazum, po katerem bo Cimos v kratkem prejel 35 milijonov evrov. V reševanje Cimosa, ki je bilo polno preobratov in različnih scenarijev, je bilo v večmesečna pogajanja predstavnikov države, lastnikov, nadzornega sveta in uprave družbe ter bankirjev, vloženih na tisoče delovnih ur.

Na podlagi državnega poroštva bodo Cimosu likvidnostna sredstva zagotovile banke upnice in trije lastniki: Modra Zavarovalnica, Banka Koper in DSU. Veliko večino prejetih sredstev bo Cimos namenil poplačilu zapadlih terjatev dobaviteljev, ki družbi v najtežjih trenutkih niso obrnili hrbta. Ko bo državno pomoč Cimosu odobrila evropska komisija – pri odločanju po več ocenah pri tem ne bi smelo priti do nikakršnih zapletov – bo likvidnostno posojilo pretvorjeno v kapital. Natančni znesek dokapitalizacije še ni določen, bo pa bistveno višji od zdajšnjega 35-milijonskega posojila. Tega Cimos ne bo prejel naenkrat, temveč ga bo črpal v več tranšah. V prihodnosti bodo morale banke s Cimosom skleniti tudi dogovor o reprogramiranju posojil in znižanju obrestnih mer. Minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Stanko Stepišnik je po podpisu sporazuma dejal, da je eden od pomembnih ciljev vlade reševanje zdravih, dobrih, vendar prezadolženih podjetij. Vsi, ki so parafirali sporazum, so Cimos prepoznali kot perspektivno podjetje v evropski avtomobilski industriji, je dodal.

Pomemben del sanacije bo predstavljala prodaja poslovno nepotrebnega premoženja, zlasti svetovno uglednega proizvajalca turbin za hidroelektrarne Litostroj Power. Če se je v preteklosti s prodajo tega perspektivnega podjetja mudilo, ga bo zdaj Cimos lahko v miru prodajal. Od 30 podjetij v Skupini Cimos nameravajo prodati še podjetje Cimos Titan, ki zaposluje okoli 170 delavcev in se ukvarja s kakovostno belo temprano litino, ki se med drugim uporablja za proizvodnjo fitingov. V Sloveniji ima skupina okoli 3000 zaposlenih, od tega približno deset odstotkov agencijskih, ki bodo po naših informacijah izgubili službe. Na Hrvaškem namerava družba prodati podjetje Labinprogres-TPS, ki proizvaja multikultivatorje in ustvari za okoli štiri milijone evrov prihodkov od prodaje. Livarno Kikinda, ki zaposluje okoli 3000 delavcev, namerava družba obdržati.

Lani je skupina ustvarila 25 milijonov evrov izgube, ki je v glavnem posledica odpisov in prevrednotenj premoženja. Bartolič je dejal, da se družba letos še ne bo izvlekla iz rdečih številk, v prihodnjem letu pa je predvideno poslovanje okoli pozitivne ničle.