Ob današnjem nadaljevanju pogajanj je bilo po pisanju tujih medijev čutiti dobršno mero optimizma. "Zelo blizu smo. Kot stvari stojijo sedaj, so obeti zelo dobri," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik WTO Keith Rockwell. Še včeraj je možen dogovor, ki bi v obtok mednarodne trgovine porinil več sto milijard dolarjev prepotrebnih dodatnih sredstev, stal na trhlih nogah.

Indija ne želi subvencionirati hrane revnim

Za najbolj problematično državo med skoraj 160 članicami WTO, se je včeraj izkazala Indija. Slednja namreč ne želi pristati na predlog subvencioniranja hrane za njenih več sto milijonov revnih prebivalcev. To bi ji namreč zmanjšalo možnosti za konkurenčen gospodarski razvoj v prihodnosti in nadaljnje lovljenje zahodnih držav, piše Reuters.

Danes je zadnji dan za pogajanja dogovoru. Direktor WTO Roberto Azevedo je delegatom naročil, da bo potrebno rešiti še precej nesoglasij, vendar se je nadejal uspeha. "Dejal je, da so zelo blizu rešitvi, ki se jim izogiba že več let. Odločitve v naslednjih nekaj urah bodo imele v prihodnosti zelo veliko težo," je njegove besede strnil tiskovni predstavnik.

Slovensko delegacijo vodi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andreja Kert. Kot pojasnjujejo na slovenskem ministrstvu za kmetijstvo in okolje, prvič po letu 2008 obstaja politično soglasje med članicami WTO o možnih delnih rezultatih omenjene agende, "ki bodo prinesli izboljšana pravila trgovanja, večji dostop na tuje trge ter znižali stroške mednarodne trgovine, od česar bodo imele koristi vse članice WTO".

Slovenija podpira pomemben vsebinski rezultat na konferenci

Slovenija sicer podpira pomemben vsebinski rezultat na konferenci, "ki vsebuje zavezujoč in ambiciozen sporazum o olajševanju trgovine, dogovor o elementih kmetijstva glede prehranske varnosti, izvozne konkurenčnosti in upravljanja tarifnih kvot ter dogovor o razvojnih zadevah, predvsem v korist držav v razvoju in najmanj razvitih držav".

Kljub intenzivnim pogajanjem v zadnjih mesecih in tednih v Ženevi ni prišlo do soglasja med članicami WTO o celotnem besedilu paketa. Besedila so sicer okvirno dogovorjena, izjema je sporazum o olajševanju trgovine, ki predstavlja ključni del paketa. Na Baliju bo zato bistvenega pomena politična volja držav članic WTO za dosego dogovora, so izpostavili na kmetijskem ministrstvu.