Na domačem trgu je pivovarna lani prodala 633.000 hektolitrov pijač, kar je tri odstotke več kot v letu 2012. Ob tem je količinska prodaja na tujih trgih porasla za 16 odstotkov na 384.000 hektolitrov. V strukturi količinske prodaje predstavlja prodaja piva 95,3 odstotka, prodaja vode in brezalkoholnih pijač pa 4,7 odstotka, je družba danes sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Dobiček iz poslovanja pred davki in amortizacijo je upadel za 35,5 odstotka

Lanski dobiček iz poslovanja (EBIT) je upadel za 53,6 odstotka na štiri milijone evrov. Normalizirani EBIT je tako lani znašal 10,8 milijona evrov, kar je 1,1 milijona evrov več kot leto prej. Dobiček iz poslovanja pred davki in amortizacijo (EBITDA) je upadel za 35,5 odstotka na 8,8 milijona evrov. Na manjši denarni tok iz poslovanja so namreč vplivali enkratni poslovni dogodki v višini 6,8 milijona evrov. Normalizirani EBITDA pa tako znaša 15,6 milijona evrov, kar je milijon evrov več kot v letu 2012.

Pivovarna Laško je lani dolgoročne finančne obveznosti zmanjšala za 400.000 evrov na 2,4 milijona evrov, zmanjšale so se tudi kratkoročne finančne obveznosti, ki so konec lanskega leta znašale dobrih 255 milijonov evrov. Družba je lani bankam odplačala 2,9 milijona evrov posojil.

Lansko poslovanje je bilo uspešno

Uprava Pivovarne Laško ocenjuje, da je bilo lansko poslovanje kljub zaostrenim gospodarskim razmeram in poglabljajoči se gospodarski krizi uspešno. Negativni makroekonomski kazalci, ki se odražajo v povečani brezposelnosti, dodatnih davčnih obremenitvah in padcu kupne moči, se odražajo v večji nagnjenosti k varčevanju.

Neugodne gospodarske razmere in negotova prihodnost močno vplivata na pričakovanja kupcev in na spremembo nakupnih navad, cene pa imajo vedno večji vpliv na nakupno odločitev, navajajo v upravi.

Finančna sanacija skupine

»Pivovarna Laško se je v letu 2013 razmeroma uspešno zoperstavila vsem navedenim negativnim gospodarskim razmeram in v skladu s poslovno strategijo in izkoriščanjem sinergij skupnega nastopa vseh družb skupine Laško povečala količinski kot tudi vrednostni obseg prodaje,« menijo v pivovarni.

Po navedbah uprave je bilo lani nemalo naporov vloženih v finančno sanacijo tako obvladujoče družbe Pivovarna Laško kot tudi celotne skupine. Poslovodstvo je celo leto aktivno in dinamično v sodelovanju s finančnimi in pravnimi svetovalci vodilo usklajevanje in dogovarjanje z bankami za dolgoročno prestrukturiranje finančnih obveznosti. Zadolženost Pivovarne Laško pri bankah je konec leta 2013 znašala 213,9 milijona evrov.

Z bankami so lani uspeli dogovoriti tudi podaljšanje posojil najmanj do 30. aprila letos, v sklepni fazi pa so pogajanja za reprogram posojil do konca leta 2016 s pomembnimi mejniki dezinvestiranja.