Sporazum regulira zaveze do upnikov za obdobje do konca leta 2016. Poleg razdolževanja z odplačili upnikom iz denarnega toka osnovne dejavnosti postavlja mejnike razdolžitve iz prodajnega procesa za Mercator in prodajnih procesov družb Radenska, Birra Peja in Delo, ki so bili začeti v letu 2013, navajajo v matični družbi skupine Laško.

Prvi mejnik je odplačilo posojil iz kupnine prodaje deleža v Mercatorju do konca julija letos.

Drugi mejnik je konec letošnjega leta, ko je načrtovano odplačilo posojil iz kupnine za naložbe neosnovne dejavnosti.

Tretji ključni mejnik pa je razdolžitev iz dokapitalizacije v sredini leta 2015. O njej bodo po navedbah družbe lastniki odločali "po transparentno izpeljanem procesu iskanja vlagatelja".

Izbran eden od 17 scenarijev prestrukturiranja

"Če prvi mejnik ne bi bil izpolnjen, je treba tretji mejnik izpolniti v krajšem roku. Prestruktiriranje s tem ne bi bilo prekinjeno, se pa super večina upnikov lahko odloča o drugačnih možnostih," so zapisali v družbi.

Neizpolnjevanje določil sporazuma, vključno z načrtom odplačil iz denarnega toka osnovne dejavnosti in mejnikov dezinvestiranja, povzroči prenehanje sporazuma, samo če tako odloči super večina upnikov, so dodali.

Koncept operativnega in finančnega prestrukturiranja družb so pripravljali vse lansko leto, cilj pa je bil opredeliti sporazum, ki na eni strani družbam skupine Laško zagotavlja finančno stabilnost z dolgoročnim reprogramom kreditov in razdolžitvijo skupine na vzdržno raven dolga, na drugi strani pa upnikom zagotavlja izpolnitev pričakovanj po čim hitrejši razdolžitvi ob hkratnem maksimiziranju vrednosti tudi za lastnike.

Opredelili so 17 različnih scenarijev prestrukturiranja skupine in na podlagi analiz iz finančnega, davčnega in pravnega vidika izbrali koncept, po katerem so oblikovali podpisani sporazum.