Čeprav je Dimitrij Piciga položaj predsednika uprave v novogoriškem Hitu zasedel z izdatno pomočjo dveh predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu, se bo moral očitno lotiti tudi bolečih rezov v delovna mesta.

Če je družba ob njegovem prihodu lani spomladi zaposlovala 1574 delavcev, je bilo v Hitu konec lanskega leta še vedno 1533 redno zaposlenih. Zaradi zniževanja prihodkov bi po ocenah poznavalcev razmer zadostovalo, če bi bilo v Hitu zaposlenih 1400 ljudi. Kljub temu ni predvideno tako hitro krčenje števila zaposlenih.

Večja sprememba bi lahko nastopila le pri zaposlovanju študentov, število katerih se je lani znižalo z 250 na 200. Po spremembi delovne zakonodaje bo namreč od aprila dalje študent v posameznem podjetju lahko delal največ 150 ur, je pojasnil Piciga. Zato je ena od možnosti, da bi Hit za nekatere prireditve, kot je na primer organiziranje poker turnirjev, vedno najemal nove študente. Po drugi možnosti, s katero bi se v družbi lahko izognili večjim odpuščanjem, pa bi redno zaposleni včasih poprijeli za delo, ki ga zdaj opravljajo študenti, je dejal Piciga.

Pod njegovim vodstvom so se plače v Hitu lani znižale, vendar le za nekaj mesecev, do začetka decembra. Na ta način je družba mesečno prihranila 150.000 evrov. V primeru, da v Hitu v obdobju od decembra lani do februarja letos ne bodo dosegli načrtovanih prihodkov, pa bi se plače lahko ponovno znižale.

Po načrtu naj bi Hit v letošnjem letu odprl nov igralni salon v poslovnih prostorih družbe ICIT na Vrtojbi, v katerega nameravajo vložiti sedem milijonov evrov. Toda Piciga je dejal, da v nov igralni salon ne nameravajo vlagati za vsako ceno, temveč le v primeru, če bi dobili partnerja, ki bi bil na območju igralnega salona pripravljen v športno-zabaviščno vsebino (na primer v bovling ali karting center) investirati vsaj toliko kot Hit. Eden od ključnih ciljev letošnjega leta je razvoj spletnega igralništva. Iz tega naslova lani skorajda niso dosegli prihodkov, letos pa jih nameravajo ustvariti okoli pol milijona evrov. Po zastavljenih ciljih naj bi spletno igralništvo, v katero nameravajo letos vložiti pol milijona evrov, čez čas predstavljalo deset odstotkov prihodkov od prodaje. Investicije v višini dveh milijonov evrov so predvidene tudi v posodobitve igralnic Park, Perla in Drive In.

Po večletnem padanju naj bi se letos igralniški prihodki matičnega Hita povečali za dva odstotka, na 130 milijonov evrov, medtem ko celotna družba načrtuje 150 milijonov evrov prihodkov. Od novembra lani se v Hitove igralnice vračajo najboljši gosti (med njih se uvrščajo tisti, ki zapravijo več kot 50.000 evrov na leto). Pri padcu prihodkov v zadnjih dveh letih je izguba tovrstnih gostov prispevala kar 40 odstotkov. Po ocenah je Hit lani dosegel od 1,5 do dva milijona evrov dobička iz poslovanja, čista izguba pa naj bi znašala od 1,5 do 2 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja naj bi se letos zvišal na tri milijone evrov, čista izguba pa ne bi smela preseči milijona evrov, medtem ko je za prihodnje leto predvideno pozitivno poslovanje, napoveduje Piciga.

Ena od težjih nalog Picige bo dogovor z bankami upnicami o reprogramiranju posojil. Celotne finančne obveznosti matične družbe presegajo sto milijonov evrov, Skupina Hit pa bankam dolguje več kot 150 milijonov evrov. Do konca leta 2015 bi moral Hit bankam odplačati 50 milijonov evrov posojil. Piciga je dejal, da imajo do začetka aprila z bankami sklenjen dogovor, po katerem plačujejo le obresti na najeta posojila in del glavnice. Ker se je poslovanje družbe lani izboljšalo, Piciga računa, da bo Hit lahko podoben dogovor z bankami sklenil v letošnjem letu. Banke so namreč lani soglašale z načrti, da se prihodki leta 2013 ne bodo znižali za več kot deset odstotkov, dejansko pa so padli »le« za osem odstotkov. V večjem obsegu bi družba lahko posojila začela servisirati po letu 2016. Kot je pojasnil Piciga, bi od takrat dalje v sedmih letih lahko odplačili glavnino posojil, 40 milijonov evrov, kolikor naj bi jih ostalo, pa bi predstavljalo vzdržno zadolženost.