Lani je 300 največjih podjetij po celotnih prihodkih ustvarilo skupaj 35,86 milijarde evrov, kar predstavlja 42,5 odstotka vseh prikazanih prihodkov slovenskega gospodarstva. Polovica med njimi ustvari prihodke, ki so manjši ali enaki kot 54,28 milijona evrov, druga polovica pa prikaže višjo vrednost, je za Delo pojasnila Sanja Filipič, zunanja analitičarka v Bisnode, družbi za medije ter poslovne in bonitetne informacije. V analizo pa sicer niso bile vključene banke in zavarovalnice.

Leta 2012 so celotne prihodke, višje od milijarde evrov, prikazali samo Petrol, HSE, Gen-I, Mercator in Krka. Skupaj so ta podjetja ustvarila 25,8 odstotka vseh prihodkov največjih slovenskih podjetij. Na ravni slovenskega gospodarstva njihovi prihodki predstavljajo kar 10,9-odstotni delež, je za Delo pojasnila Filipičeva.

Podjetja, zajeta v lestvico 300 največjih po celotnih prihodkih, so lani prikazala skupni dobiček v vrednosti 424,1 milijona evrov, kar znaša kar 78,3 odstotka skupnega prikazanega dobička slovenskega gospodarstva. Toda med temi podjetji niso vsa prikazala dobička. Točno petina je poslovala z izgubo, ki se je je nabralo za skupaj 592,9 milijona evrov. Največjo izgubo so prikazali Mercator (77,6 milijona evrov) Kapitalska družba (61,3 milijona evrov) in NLB Leasing (51,89 milijona evrov).

Med 300 največjimi po ustvarjenih prihodkih leta 2012 jih je 44 odstotkov prikazalo dobiček več kot milijon evrov. Najvišje na seznamu je Krka s 154,6 milijona evrov dobička, sledita Lek s 75,9 milijona evrov in HSE s 54,7 milijona evrov dobička.

Podjetja na tem seznamu pa so lani zaposlovala 26,1 odstotka vseh zaposlenih v slovenskem gospodarstvu, pri njih je bilo v povprečju zaposlenih približno 420 delavcev na podjetje. Če pogledamo na slovenske družbe kot celoto, podjetja zaposlujejo v povprečju tri osebe, je rezultate opravljene analize pojasnila Filipičeva.

Največji delodajalci so Mercator, Pošta Slovenije, Gorenje, Krka in Telekom Slovenije. V teh podjetjih je zaposlenih kar 21 odstotkov vseh zaposlenih v družbah s te lestvice, na ravni gospodarstva pa 5,5 odstotka vseh zaposlenih