Za nakup družbe Litostroj Power je prispelo pet zavezujočih ponudb, ki se gibljejo od 16 do 26 milijonov evrov. Do začetka januarja bodo imeli kandidati, ki se zanimajo za slovenskega proizvajalca turbin za hidroelektrarne, še možnost, da svoje ponudbe zvišajo. S tremi kandidati, ki jih bodo izbrali v Cimosu, lastniku Litostroja Power, bodo nato sledila končna pogajanja.

Kot smo izvedeli, je zavezujočo ponudbo kot edini domači predstavnik oddal konzorcij Kolektor Group, ki ga vodi Stojan Petrič, in to skupaj s hrvaško družbo Rade Končar. Toda po naših informacijah je ta ponudba med slabšimi. Med štirimi tujimi ponudniki je češka družba Energo Pro, ki ima v lasti številne hidroelektrarne v Gruziji, Bolgariji in na Češkem. Ta družba ustvari milijardo evrov prihodkov na leto, zaposluje pa približno 8000 ljudi. Tudi drugi ponudnik iz tujine prihaja iz Češke. Gre za KKCG, ki je drugi največji finančni sklad na tamkajšnjem trgu. Tretji tuji ponudnik je dunajski finančni sklad Emsa, ki se je v zadnjih letih pri nas zanimal za nakup Steklarne Rogaška. Zadnji ponudnik pa je škotska energetska družba Parson Peebles.

Kot je včeraj pojasnil predsednik uprave Litostroja Power Drago Fabijan, s ponudbami ni seznanjen. Poudaril pa je, da družba zaradi večjega obsega naročil potrebuje več obratnih sredstev za nemoteno poslovanje. Hkrati bo potrebovala tudi več garancij za nove posle, ki so na vidiku. Med njimi je tudi obnova hidroelektrarn na reki Evfrat v Iraku. Tej arabski državi sta Litostroj in Rade Končar že v preteklosti dobavila pet agregatov, ki jih je treba obnoviti. Ker je možnih več scenarijev, natančen obseg poslov še ni znan. Po prvem bi v prihodnjih petih letih Litostroj lahko pridobil za od 30 do 50 milijonov evrov del, po drugem pa še dvakrat toliko. Večja nova naročila se družbi obetajo tudi v Kanadi. Toda kot je pojasnil Fabijan, tamkajšnji partnerji najprej pričakujejo, da bo Litostroj Power dobil novega lastnika.

Poleg dobave in montaže hidroenergetske in elektroopreme za novo hidroelektrarno Brežice, kjer vrednost del, ki jih bo izvedel Litostroj Power, predstavlja dobrih 24 milijonov evrov, je družbi letos uspelo pridobiti številna naročila. »Če bomo pridobili še kakšen nov posel, bi to pomenilo, da bodo naše zmogljivosti zasedene do leta 2017,« je dejal Fabijan in dodal, da imajo do leta 2017 za od 180 do 190 milijonov evrov naročil.

V letošnjem letu bo Skupina Litostroj Power dosegla manj kot 50 milijonov evrov prihodkov od prodaje, medtem ko so lani ti znašali 51 milijonov evrov. Fabijan ne izključuje možnosti, da bo matično podjetje letos poslovalo z izgubo, medtem ko naj bi bilo poslovanje Skupine Litostroj Power pozitivno. Po načrtu naj bi se prihodki skupine prihodnje leto zvišali na 72 milijonov evrov, matične družbe pa na več kot 50 milijonov evrov.