Nekdanje lastnike in vodilne v novogoriškem Mipu – Vojteha Volka, njegovega sina Marka Volka in zeta Martina Kovača – je SID banka zaradi poslovne goljufije in preslepitve pri pridobitvi posojila ovadila že leta 2009. Leto kasneje so novogoriški kriminalisti na vrhovno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper vse tri, osumljene za skupno 57 kaznivih dejanj. Do danes obtožnica ni vložena.

Zaslišali 14 prič, čakajo na dokumente bank

Specializirano tožilstvo je že februarja lani na ljubljansko okrajno sodišče vložilo predlog za sodno preiskavo, a sodišče vse do danes preiskave ni zaključilo. V začetku letošnjega leta so na sodišču zatrjevali, da bodo predvidoma marca zaslišali se zadnjo pričo iz Srbije, zdaj pojasnjujejo, da so imenovali še izvedenca ekonomske stroke, ki pa mnenja še ni izdelal.

Kot izhaja iz njihovega pojasnila, so do zdaj zaslišali 14 prič, med drugim nekdanjega prokurista družbe Mip Andrewa Rajapakso, ki so ga na čelo novogoriške družbe banke upnice imenovale že avgusta 2008. Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjo prvo finančnico Mipa Nives Toroš ter lastnico podjetja Prudentia Renato Toš, ki je konec leta 2008 od Factor banke kupila za 6,54 odstotka Mipa po ceni 13,87 evra za delnico, čeprav se je cena delnice takrat gibala okoli 2,9 evra. Za delež Mipa, ki je bil takrat tik pred propadom in je imel že več tednov blokirane vse račune, je žena znanega ljubljanskega odvetnika in stečajnega upravitelja Andreja Toša tako odštela 1,8 milijona evrov. Zaslišali so tudi nekdanji izvršno direktorico za finance in ekonomiko poslovanja v Pomurki Gabrijelo Drvarič, stečajnega upravitelja Mipa Miroslava Benedejčiča in nekatere uslužbence bank upnic Mipa. Poleg tega je sodišče bankam Unicredit, SID, Abanki, NLB in NKBM izdalo tudi odredbo, »da predložijo zahtevano dokumentacijo«. Ko bo sodišče postopek zaključilo, bo spis vrnilo tožilstvu, ki se bo odločilo, ali obstajajo razlogi za vložitev obtožnice ali bodo ovadbo zavrnili.

Zemljiški dolg vpisali na isti dan

Vsi trije glavni akterji zgodbe o propadu novogoriškega Mipa pa so že leta 2009, ko je SID banka zoper njih vložila ovadbo, vpisali zemljiške dolgove na svoje nepremičnine. Vojteh Volk je hišo na Cesti na Laze v Ljubljani že leta 2008 prepisal na soprogo Vanjo Šmid Volk, 1. junija 2009 pa na nepremičnino vpisal še za 850.000 evrov zemljiškega dolga. Predkupno pravico ima hči Anda Volk Kovač. Marko Volk in Martin Kovač, ki si očitno delita nepremičnino z dvema različnima naslovoma v Podutiku v Ljubljani, sta na isti dan kot oče oziroma tast, 1. junija 2009, vpisala tri zemljiške dolgove, dva v višini 900.000 evrov in enega v višini 1,8 milijona evrov. Predkupno pravico ima mati oziroma tašča Vanja Šmid Volk.

Da Mipu grozi stečaj, smo prvič poročali julija 2008. Leto prej so dolgoročna posojila skupine Mip v primerjavi z letom 2006 narasla za dobrih 16 milijonov evrov, na nekaj manj kot 58 milijonov, kratkoročna posojila so zrasla s slabih 27 na 42 milijonov evrov. Kot so kasneje neuradno pojasnjevali ključni akterji, je vodstvo Mipa leta pri različnih bankah pridobivalo posojila, hkrati pa vsaki banki posebej zamolčalo izpostavljenost družbe pri drugih bankah. Kriminalisti so odgovorne leta 2010 poleg preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti ovadili še zaradi lažnega stečaja in ponareditev ali uničenja poslovnih listin.