Pogovora so se udeležili Boštjan Špetič in Andraž Tori iz Zemante, Andraž Logar iz podjetja 3fs, Gregor Smrekar iz Celtre, Gregor Rebolj iz Klike, Damijan Merlak in Nejc Kodrič iz Bitstampa, inovator naprave Cubesensors Aleš Špetič in inovator aplikacije Toshl Matic Bitenc.

Predsednik republike je uvodoma dejal, da prav uspehi mladih podjetnikov predstavljajo velik navdih in upanje, da je v Sloveniji mogoče uspeti z lastnim znanjem in idejami.

Zato je predsednika zanimala skrivnost njihovega uspeha, pa tudi njihove nove zamisli in možnosti skupnih projektov z namenom večje promocije podjetništva med mladimi, da bi tudi tako prispevali k okrevanju slovenskega gospodarstva.

Sogovorniki so se strinjali, da imajo startup podjetja specifične potrebe in da nepoznavanje ustvarja tudi nerazumevanje na trgu.

"V Sloveniji je lepo živeti, a v njej ni lahko poslovati," so dejali. Država bi morala njihove posebnosti prepoznati, jih upoštevati ter ustvarjati gibko okolje za rast in razvoj.

Vsi so potrdili, da so pripravljeni nuditi pomoč, dajati nasvete in spodbujati vse, še posebej pa mlade, ki svojo prihodnost vidijo v tej gospodarski panogi, da stopijo na podjetniško pot. Ob zaključku pogovora so sogovorniki dogovorili o nadaljevanju sodelovanja.

V zadnjih petih letih so podobno misleča mlada slovenska globalna visokotehnološka podjetja ustvarila več kot 1000 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in v nestandardnih gospodarskih transakcijah samostojno pritegnila več kot 65 milijonov evrov tujega tveganega investicijskega kapitala.