V začetku tega leta dopolnjeni zakon o davčnem postopku določa, da računalniški programi v blagajnah ne smejo omogočati brisanja izvornih podatkov. S tem naj bi se zmanjšalo utaje in izogibanje plačevanju davkov pri blagajniškem poslovanju.

Pravilnik, ki podrobneje predpisuje zahteve za računalniške programe, bo po pojasnilih Davčne uprave RS objavljen v kratkem, veljati pa naj bi začel 1. julija. Ker podrobne zahteve še niso povsem pojasnjene, na OZS zahtevajo, naj se preverjanje skladnosti računalniških programov in naprav začne tri mesece po sprejemu pravilnika oz. ne prej kot 1. septembra.

Programerji namreč opozarjajo, da do 1. julija ne bodo mogli uskladiti, prilagoditi in posodobiti računalniških programov vseh svojih strank, so sporočili iz OZS. Predvidene kazni za kršitve pa so rigorozne: od 3000 do 250.000 evrov za veliko gospodarsko družbo.

Ponudniki računalniških programov morajo svojim strankam (davčnim zavezancem) zagotoviti takšen program, ki bo skladen z zahtevami spremenjenega zakona o davčnem postopku in ne bo omogočal spreminjanja podatkov oz. zapisov brez hrambe izvornih podatkov in vseh poznejših sprememb. Stroške uskladitve računalniških programov in informacijskih sistemov pa praviloma nosijo proizvajalci oz. dobavitelji te opreme.