V času hudih likvidnostnih težav Peku lahko pomaga le takojšnja zagotovitev svežih sredstev. Ker so banke pomoč zavrnile, lastniki pa rešitve iščejo predolgo, so se zaposleni v Peku po pomoč obrnili na vse Slovence. Pozivajo jih k nakupu Pekove obutve, ki je ob praznovanju 110-letnice na voljo po nižjih cenah.

"S svojimi nakupi boste tržiškemu podjetju s 110-letno tradicijo pomagali, da pride do nujno potrebnih sredstev za prestrukturiranje in prispevali k ohranitvi številnih delovnih mest. Ohranimo ponos in simbol ne samo majhnega Tržiča, ampak tudi vse slovenske obutvene industrije," so zapisali v Peku, kjer so prepričani, da bodo v podjetju, ki se je v preteklosti že večkrat soočalo z vzponi in padci, tudi tokrat našli rešitev in ohranili blagovno znamko.

Vodstvo podjetja je v minulih dneh že pripravilo osnutek načrta finančnega prestrukturiranja. Zapisana je groba različica rešitve, ki je bila preverjena tudi pri pravnih strokovnjakih in je izvedljiva sorazmerno hitro, in sicer že v dveh tednih. O podrobnostih predsednik uprave Peka Janez Sajovic še ne želi govoriti, dokler načrta ne potrdijo lastniki in predstavniki države.

V osnovi osnutek načrta finančna prestrukturiranja predlaga ohranitev zdravih jeder v okviru insolvenčnega postopka, o čemer je že govoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, ki je razmišljal o možnosti ohranitve več kot polovice delovnih mest v Tržiču. Pri tem zdravo jedro ni le hčerinska družba PGP, ki proizvaja podplate in posluje pozitivno, temveč tudi nekateri drugi deli Peka.

Za uresničitev takšnega načrta je sicer potreben zasebni investitor, ki bi izvedel dokapitalizacijo, pri čemer so iz Peka že prejšnji teden Slovenski odškodninski družbi posredovali kontakte treh potencialnih investitorjev, ki so pripravljeni vstopiti v lastniško strukturo Peka. Pogovore z njimi pa morajo, kot pravi Sajovic, opraviti lastniki, ki so dolžni sprejeti končno odločitev.

"Naša ocena je, da sta ideji o katerih razmišljajo lastniki, nerealni," je dejal predsednik uprave Peka. Državna dokapitalizacija bi namreč po kriterijih Evropske komisije pomenila nedovoljeno državno pomoč, zaradi česar je sporna že šestmilijonska dokapitalizacija, izvedena pred letom in pol. Konverzija bančnih terjatev v lastniške deleže pa ne bi rešila problema pomanjkanja obratnih sredstev.

Lastniki Peka se sicer medtem pripravljajo na univerzalno skupščino, ki bo po informacijah iz Slovenske odškodninske družbe predvidoma še ta teden. Na njej naj bi bili med drugim imenovani novi člani nadzornega sveta. Ni pa še jasno, ali bo skupščina obravnavala tudi konkretno rešitev za Peko in kakšna naj bi ta bila.