V Corporate Europe Observatory so bili prepričani, da je Draghijevo članstvo v skupini Group of Thirty, ki naj bi bila neprofitna skupina predstavnikov zasebnega in javnega sektorja ter akademikov in naj bi se zavzemala za globlje razumevanje mednarodnega gospodarskega dogajanja, v nasprotju z etičnimi pravili osrednje denarne ustanove območja evra.

Ocenili so namreč, da Group of Thirty predstavlja lobiste za promocijo zasebnih finančnih interesov, skladno s tem pa ECB pozvali, da od Draghija zahteva, da skupino zapusti.

Diamandouros je te očitke v danes objavljenem sporočilu zavrnil. Po pregledu članstva Group of Thirty ter financiranja in ciljev te skupine je namreč ugotovil, da Draghijevo članstvo ni v konfliktu z njegovo funkcijo v ECB.

Članstvo, financiranje in cilji skupine so po ombudsmanovih besedah zelo raznoliki. Iz zasebnega sektorja denimo prihaja manj kot tretjina njenih trenutnih članov, sredstva pridobiva iz različnih javnih in zasebnih virov, teme, s katerimi se ukvarja, in govorniki, ki jih izbira, pa so prav tako zelo različni, je zapisal varuh človekovih pravic. Skladno s tem Group of Thirty sam razume kot razpravljalni forum.

Ob tem pa je Diamandouros vendarle predlagal, da osrednja denarna ustanova v območju evra skladno z načeli transparentnosti javnost o članstvu svojega prvega moža seznani prek svojih spletnih strani.

Group of Thirty sestavljajo visoki predstavniki bank, mednarodnih javnih finančnih organizacij, zasebnih bank in investicijskih družb, poleg tega pa tudi politiki in akademiki. Skupini, ki se ukvarja z razpravo o pomembnih mednarodnih gospodarskih, finančnih in političnih temah ter objavlja tudi svoja poročila, trenutno predseduje nekdanji prvi mož ECB Jean-Claude Trichet.