OECD skupini G7 za prvo letošnje četrtletje na letni ravni napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast. V drugem trimesečju naj bi se rast upočasnila na 1,8 odstotka.

Še naprej bodo svetovno gospodarsko rast najbolj poganjale države v razvoju s Kitajsko na čelu. Ta naj bi v prvem letošnjem polletju beležila več kot osemodstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP).

Napovedi spremlja velika negotovost

Napovedi sicer spremlja velika negotovost, opozarja organizacija. Ugodno razpoloženje na finančnih trgih se namreč še mora prenesti na širše gospodarstvo.

Za spodbujanje povpraševanja bodo po ocenah OECD ključni stimulativni programi centralnih bank. Ekspanzionistična monetarna politika "bi morala zaenkrat ostati, v nekaterih primerih pa bi jo morali še okrepiti".

Organizacija s sedežem v Parizu poudarja še, da so lani tveganja za gospodarsko rast nekoliko popustila, saj so ZDA naslovile problem bližajočega se fiskalnega prepada, Evropska centralna banka (ECB) pa je državam območja s skupno evropsko valuto po potrebi obljubila pomoč. A v realno gospodarstvo se ti pozitivni učinki še morajo prenesti, še posebej v območju evra.

Najslabše v skupini G7 kaže Italiji

Podrobnejše napovedi OECD sicer kažejo, da bo gospodarstvo ZDA v prvem letošnjem četrtletju raslo po 3,5-odstotni, v drugem trimesečju pa po dvoodstotni stopnji. Japonski BDP se bo okrepil za 3,2 in za 2,2 odstotka, medtem ko najslabše v skupini G7 kaže Italiji. Njeno gospodarstvo se bo v skladu z napovedjo med januarjem in marcem skrčilo za 1,6 odstotka, med aprilom in junijem pa za en odstotek.

Francija naj bi se po 0,6-odstotnem krčenju BDP v prvem četrtletju tudi uradno znašla v recesiji. V drugem četrtletju naj bi iz nje izšla z 0,5-odstotno rastjo.

Nemčija bo medtem prehitela svoje kolegice iz območja evra. Po posameznih četrtletjih se ji namreč obeta 2,3-odstotna in nato 2,6-odstotna gospodarska rast. Skupaj z gospodarsko rastjo pa OECD napoveduje še krepitev obsega svetovne trgovine.