Iz danes objavljene raziskave OECD je razvidno, da je Kitajska z namenom, da bi okrepila gospodarsko aktivnost, dosegla pomemben napredek, da pa bo morala država, če si želi zagotoviti nadaljnjo, bolj vzdržno gospodarsko rast, uveljaviti "velikanske reforme".

OECD je Kitajski za letos napovedala 8,5-odstotno, za prihodnje leto pa 8,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Minulo leto je največje azijsko gospodarstvo sklenilo s 7,8-odstotno gospodarsko rastjo, kar zanj predstavlja najpočasnejšo rast od leta 1999.

Novemu vodstvu kitajske komunistične partije, ki je funkcije nastopilo novembra lani, je tudi v zadnjih mesecih na račun okrepljenega izvoza in nižje inflacije uspelo rast zadržati nad 7,5 odstotka.

"Postopna krepitev gospodarske dejavnosti zagotavlja močno osnovo za ambiciozne reforme, ki jih mora Kitajska vpeljati, če želi nadaljevati po poti blaginje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril generalni sekretar OECD Angel Gurria.

"Vizija novega vodstva nas navdaja z optimizmom," je pojasnil. "Pozdravljamo njegov poudarek na iniciativah, s pomočjo katerih rast ne bo le vseobsegajoča, temveč v naslednjih letih tudi vzdržna," je dodal.

Po navedbah OECD so sicer med za Kitajsko nujnimi reformami deregulacija obrestnih mer, liberalizacija trgov, na katerih imajo zdaj monopole državna podjetja, enakopraven odnos do migrantov s podeželja in prebivalcev urbanih predelov, obdavčitev ogljikovih emisij in deregulacija cen energije.

To naj bi spodbudilo "socialno urbanizacijo", ki je ključ do nadaljnje rasti domačega povpraševanja.

OECD Kitajski svetuje še promocijo konkurenčnosti in inovacij, racionalizacijo postopkov investiranja, obsežnejše investiranje v javni promet, spodbujanje energetske učinkovitosti, zmanjšanje emisij, zvišanje cen vode, zvišanje davka na onesnaževanje vode in tako naprej.