Odstopil naj bi, ker sta imela z lastnico različne poglede na vodenje podjetja

Odstop sta za STA potrdila predsednica sindikata Aha Mure Jolanka Horvat, ki jo je Kočan o tem obvestil zjutraj na poti v Ljubljano, kjer se udeležuje sindikalnega posveta, in predsednik sveta delavcev Drago Hari. Po besedah slednjega naj bi Kočan odstopil, ker sta imela z lastnico različne poglede na vodenje podjetja.

Na novinarski konferenci v petek je Kočan dejal, da vidi prihodnost Aha Mure v razvijanju prestižnih blagovnih znamk, Mura pa bo po njegovem obstala, "če bodo vsi deležniki k temu prispevali konstruktivno in v interesu podjetja". "Zato sem tudi prišel in si zmeraj želel, da glede na kompetence, ki jih Mura ima, in na izdelek, v katerega zaupamo, uspe," je dejal.

Povedal je še, da morajo v družbi povečati produktivnost dela, da bodo postavili temelj za finančno vzdržnost podjetja, da so v zadnjih mesecih prevetrili pristop na trgu in pospešili delovanje, vidni pa so tudi finančni rezultati.

Ob morebitnem stečaju Aha Mure ne bo več nadaljevanja proizvodnje

Lukančičeva pa je v petek opozorila, da ob morebitnem stečaju Aha Mure ne bo več nadaljevanja proizvodnje, kot je bilo to ob stečaju leta 2009, saj naj bi partnerji v tem primeru prekinili sodelovanje z njo. Nemški finančni sklad Peacock, ki naj bi vstopil v lastniško strukturo skupine Aha, ki je lastnica Aha Mure, se s 17 bankami in lizinškimi družbami intenzivno pogaja o odkupu terjatev.

Kot je znano, je Davčna uprava RS (Durs) 5. februarja okrožnemu sodišču v Murski Soboti poslala predlog za uvedbo stečaja Aha Mure, ker ji družba dolguje okoli 4,5 milijona evrov. 17. februarja je plačala predujem za stroške postopka, 19. februarja pa je sodišče Aha Muri naslovilo poziv, da se opredeli o predlogu za začetek stečaja.

Po neuradnih podatkih pošte v družbi še niso prevzeli, o stečaju pa bo sodišče odločalo petnajst dni po tem, ko bo Aha Mura prevzela pošto, seveda pa lahko zahteva odlog odločanja o Dursovem stečajnem predlogu oziroma proti njemu ugovarja, kar omogoča insolventna zakonodaja.

Danes pa so se oglasili tudi pomurski poslanci. Odgovorne, vodstvo in lastnike podjetja ter pristojne vladne subjekte pozivajo, naj preprečijo najhujše ter zagotovijo ohranitev ter delovanje Aha Mure, v nasprotnem primeru bo, tako šesterica poslancev, regija deležne nove socialne bombe, katere posledice bodo lahko katastrofalne.