Medtem ko je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik v torek napovedal, da bo danes dopoldne v Ljubljani potekal sestanek glede Peka, pa so popoldne z ministrstva sporočili le, da se proučuje možnost sklica univerzalne skupščine. Tako še ni jasno, kdaj bodo vlada, Slovenska odškodninska družba, kot upravljavec državnega deleža, ter ostali lastniki Peka sklenili, kako naprej.

Stepišnik je sicer že napovedal, da se bo Peko reševalo v postopku insolventnosti. Peko se mora po Stepišnikovi oceni poslovno, lastninsko in razvojno prestrukturirati ter nato nadaljevati z osnovno dejavnostjo. Kakšna bo usoda podjetja, pa bodo po njegovih besedah pokazali dogodki v prihodnjih tednih.

Medtem pa se v tržiškem Peku še naprej trudijo nadaljevati s proizvodnjo, čeprav jim močno primanjkuje materiala in obratnih sredstev, danes jim je zaradi neplačanih računov še Debitel odklopil mobilne telefone. "Treba je hitro najti rešitev, sicer je vse brez veze," je za STA poudaril predsednik uprave Peka Janez Sajovic in dodal, da če se proizvodnja enkrat zaustavi, jo je le težko vzpostavljati nazaj.

Sajovic tudi ne namerava razglasiti insolventnosti, dokler država ne sklene, kaj bo s podjetjem storila, čeprav je davčna uprava zaradi zapadlih obveznosti Peku že 21. maja blokirala račun. Kot pravi Sajovic, ima Peko po novi zakonodaji 60, po stari pa 30 dni časa, da pripravi program prestrukturiranja.

Predsednik uprave Peka sicer tudi tokrat ni bil vabljen na sestanek o prihodnosti družbe, ki je potekal na vladi, prav tako kot ni bil vključen v postopek iskanja najboljšega kupca. Vabila za sodelovanje niso prejeli niti v lokalni skupnosti, ki bi jo propad Peka močno prizadel.

Tržiški župan Borut Sajovic je bil ob ponedeljkovem obisku premierke Alenke Bratušek in ministra Stepišnika na Gorenjskem razočaran, da se nihče iz vlade ni ustavil v Peku. Zato je premierki, ministru in Slovenski odškodninski družbi poslal pismo z željo po sodelovanju in po jasni opredelitvi, kako lahko ukrepa lokalna skupnost.

"Pričakujemo hitre, odločne ukrepe države, da ohranimo tisto, kar se ohraniti da," je poudaril tržiški župan in dodal, da je popoln stečaj slaba rešitev. Potrebna bi bila takojšnja dokapitalizacija in ohranitev zdravih jeder, meni župan, ki je prepričan, da bi socialni ukrepi za preko 300 brezposelnih zahtevali več sredstev kot takojšnja dokapitalizacija in oživitev zdravil delov proizvodnje.

Da je treba sprejeti takšno ali drugačno odločitev in agonijo čim prej končati, je sicer prepričan tudi direktor Alpine Matjaž Delopst, ki dobro pozna delo v čevljarski branži. "Če Peko ne more preživeti, ga je treba ukiniti, če pa menedžment pokaže realen načrt, ga je treba podpreti. Takšno hiranje, kot ga vidimo sedaj, pa je sramota. Treba bo vendarle potegniti neko potezo in to mučenje končati," je ocenil v pogovoru za STA.