Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji se je z davčno reformo iz leta 2006 do leta 2010 postopno znižala s 25 na 20 odstotkov. Z lansko novelo zakona, ki jo je z namenom davčne razbremenitve gospodarstva predlagala prejšnja vlada, se je davčna stopnja znižala na 18 odstotkov v letu 2012 in na 17 odstotkov v letu 2013, dodatni znižanji za po eno odstotno točko pa veljavni zakon predvideva tudi v prihodnjih dveh. Leta 2015 bi morala tako znašati 15 odstotkov.

A vlada zaradi slabega stanja javnih financ predlaga, naj se zniževanje tega davka zaustavi in obdrži na zdajšnjih 17 odstotkih. "Gre za enega od ukrepov, ki smo ga napovedali v programu stabilnosti," je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Zaradi tega v proračunu za leto 2014 ne bo prišlo do izpada prihodkov v višini 22 milijonov evrov ter dodatnih 25 milijonov evrov v proračunu za leto 2015, je izračunala. Za leto 2012 so zavezanci obračunali za 406 milijonov evrov davka od dohodkov pravnih oseb.

Vraničarjeva je poudarila, da pa ostajajo v veljavi vse olajšave, s katerimi si lahko zavezanci znižujejo davčno osnovo. "Gospodarstvo potrebuje ugodno okolje za investiranje, česar pa se ne doseže z zniževanjem stopnje obdavčitve pravnih oseb temveč z olajšavami, te pa ostajajo zelo velikodušne," je dejala. Zato je efektivna davčna stopnja leta 2012 znašala 12 odstotkov, letos pa bo še nižja. A že nominalna stopnja je med najnižjimi v EU, je povedala.

V opoziciji ustavitvi zniževanja stopnje davka nasprotujejo. "Gospodarstvo vam je že stokrat povedalo, da ne prenese več dodatnih davčnih bremen," je predstavnike vlade opozoril Andrej Vizjak (SDS). V SDS so zato predlagali ohranitev zdajšnje dinamike zniževanja davčne stopnje, a dopolnilo ni bilo deležno zadostne podpore navzočih na seji.