Glavni akterji razvpite posojilodajalne verige Orion, ki so v začetku maja z računa državne družbe Elektrooptika v sumljivih okoliščinah pobrali milijon evrov, so si dolgo pred tem ustvarili sloves likvidatorjev podjetij po naročilu. Tako so v zadnjih nekaj letih pomagali pri prenašanju premoženja v tujino več slovenskim poslovnežem, ki so prišli navzkriž z organi pregona ali davčno upravo (Durs). Posebno dejavni so bili tudi pri reševanju premoženja s podjetij, ki jih izpraznjena čaka le še stečaj in jeza upnikov.

Skupina, ki deluje mednarodno in ji med drugim pripadata nekdanja prokuristka Oriona Barbara Podlogar in nekoč drugoobtoženi v zadevi Aleš Alojzij Rus, je v več evropskih državah zgradila nepregledno mrežo tako imenovanih spečih podjetij. Po podatkih Dnevnika so v zadnjem desetletju samo v Veliki Britaniji ustanovili več kot 50 podjetij, katerih lastništvo se praviloma konča v ameriški davčni oazi Delaware, kjer zaradi zaprtih baz podatkov ni mogoče pridobiti nobenih podatkov o tem, kdo se v resnici skriva za njimi.

Med strankami manjši podjetniki in znani Slovenci

Tako smo našli že več deset Slovencev, ki so svoje družbe enostavno prepustili britanskim podjetjem iz kroga nekdanjih vodilnih v aferi Orion. Čeprav gre v glavnem za manj znane, lokalne podjetnike, so med njimi tudi imena nekaterih kontroverznih poslovnežev in bogatašev. Kot smo razkrili v Dnevniku, so s poklicnimi likvidatorji podjetij sodelovali padli medijski mogotec Matej Raščan, glavni dobavitelj betona za gradnjo športnega kompleksa v Stožicah Rok Furlan, lastnika gradbenih podjetij Makro in Pluton Gradnje 5 Marjan Habjan in Zvonko Petek, predsednik upravnega odbora Gradisa Skupine G Uroš Ogrin, prejšnji lastnik hotela Drnča (po novem Lambergh) Mihael Živec, lastnik Reporterja Boštjan Kreft (Raščanov bratranec) in ne nazadnje Samid Osmanović, katerega propadla podjetja so pustila za seboj kar okoli 60 milijonov evrov terjatev do Nove Ljubljanske banke (NLB).

Vzorec delovanja je bil pri večini enak. Podjetje, ki je na robu preživetja, a še vedno razpolaga z določenim premoženjem, je prodano enemu od podjetij s sedežem v Londonu. Takoj zatem, v nekaterih primerih še prej, se začne reševanje oziroma prenašanje premoženja na druga slovenska ali tuja podjetja, povezana s poklicnimi likvidatorji. V postopku nemalokrat nastopajo tudi podjetja, ki so brez lastnikov ali celo brez transakcijskega računa. Tudi odvetniki in notarji, ki nastopajo v poslih, se redno menjajo, tako da z njimi ni mogoče povezati nobenega od slovenskih pravnikov.

Tudi davčna uprava je bila prepozna

Verjetno najbolj sta v javnosti odmevali reševanji premoženja Mateja Raščana in Roka Furlana. V obeh primerih sta poslovnežema grozila odločba Dursa in plačilo dodatnega davka, vendar sta se mu še pravočasno izognila.

Poročali smo, da je Durs v nadzoru nad Matejem Raščanom ugotovil, da je ta v obdobju štirih let, ko je bil lastnik največje slovenske revijalne družbe Delo Revije, porabil kar štiri milijone evrov več denarja, kot ga je uradno zaslužil. Hoteli so mu odmeriti 1,6 milijona evrov dodatnega davka, vendar se je premoženja že med davčnim postopkom »znebil«. Poleg stanovanj v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti je pred upniki rešil podjetje Rašica Invest in z njim pet milijonov evrov premoženja, povsem razbremenjenega dolgov. To je storil premišljeno in ob znatni pomoči enega od orionovcev Alojzija Aleša Rusa. Na drugi strani so v njegovem podjetju Monera, ki so mu banke posodile več deset milijonov evrov, ostala le fantomska posojila in terjatve.

Na Dursu so bili začuda prepozni tudi pri Roku Furlanu, pri katerem so prav tako odkrili za več milijonov evrov nepojasnjenega premoženja in mu hoteli odmeriti plačilo več kot milijon evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Toda država tega denarja skoraj zagotovo ne bo videla. Čeprav je Durs izposloval plombo na premoženju ljubljanskega poslovneža, je ta vsega mesec dni prej prodal več podjetij, ki upravljajo milijonsko premoženje. Eno ključnih vlog pri skrivanju premoženja pred državo so spet odigrala podjetja iz kroga nekdanjih vodilnih v Orionu.