Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil še v ponedeljek le nekaj več kot petodstoten, danes pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki sicer po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Finance danes poročajo, da je novi finančni minister Uroš Čufer po njihovih neuradnih informacijah zakladnikom na ministrstvu naložil pospešeno izdajo obveznic. Ob tem se sprašujejo, ali je to razlog za nenadno krepko rast zahtevane donosnosti na sekundarnem trgu.

Obrestna mera se je sicer začela zviševati, potem ko je postalo jasno, da bo moral Ciper v zameno za mednarodno pomoč pristati na zelo ostre pogoje. Ko je sredozemski otok vendarle dosegel dogovor s trojko posojilodajalcev, pa so začeli v tujini špekulirati, da je naslednja v vrsti, ki bi jo lahko dočakala ciprska usoda, Slovenija.

Poleg slovenskih danes rast zahtevane donosnosti na MTS beležijo še primerljive italijanske (+0,10 odstotne točke na 4,65 odstotka), španske (+0,06 odstotne točke na 4,98 odstotka), irske (+0,01 odstotne točke na 4,15 odstotka) in portugalske državne obveznice (+0,06 odstotne točke na 6,23 odstotka).