Decembra lani je območje evra zabeležilo 11,7 milijarde evrov zunanjetrgovinskega presežka, potem ko je decembra predlani presežek znašal osem milijard evrov, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Izvoz se je po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni znižal za 1,8 odstotka, uvoz pa za tri odstotke.

Novembra lani je območje evra v trgovini s preostalim svetom zabeležilo 13 milijard evrov presežka, novembra leta 2011 pa je presežek znašal 4,9 milijarde evrov.

Prvi podatki za celotno EU medtem kažejo, da je sedemindvajseterica decembra lani izvozila za 700 milijonov evrov manj blaga, kot ga je uvozila. Decembra predlani pa je EU beležila 200 milijonov evrov primanjkljaja. Izvoz se je po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni znižal za 1,9 odstotka, uvoz pa za 1,6 odstotka.

Novembra lani je EU beležila 1,9 milijarde evrov, novembra predlani pa 9,3 milijarde evrov zunanjetrgovinskega primanjkljaja.

Med januarjem in novembrom je EU okrepila izvoz v večino najpomembnejših zunanjetrgovinskih partneric. Izjema sta Indija (-pet odstotkov) in Švica (-tri odstotke). Najbolj pa se je povečal evropski izvoz v Južno Korejo (+17 odstotkov) ter v Rusijo in na Japonsko (po +15 odstotkov).

Na drugi strani so podatki o gibanju uvoza manj enotni. Sedemindvajseterica je na primer uvoz iz Švice okrepila za 14 odstotkov, iz Norveške za devet odstotkov, iz ZDA pa za osem odstotkov. Na drugi strani je uvoz tako iz Indije kot tudi iz Japonske upadel za sedem odstotkov.

Sicer so med državami članicami največje presežke beležile Nemčija, Nizozemska, Irska in Češka. Največje primanjkljaje pa so izmerili za Veliko Britanijo, Francijo, Španijo in Grčijo.

Slovenija je med januarjem in novembrom lani izvozila za 23,3 milijarde evrov blaga, s čimer je izvoz okrepila za odstotek. Uvoz se je na drugi strani zmanjšal za dva odstotka na 23 milijard evrov, s čimer je naša država v prvih 11 mesecih lanskega leta zabeležila 300 milijonov evrov zunanjetrgovinskega presežka.

Sezonsko prilagojeni podatki pa kažejo, da se je decembra izvoz Slovenije zmanjšal za 0,4 odstotka, medtem ko je bil uvoz višji za 1,3 odstotka, še sporoča Eurostat.