Dokumenti, ki jih je časopisu priskrbel žvižgač Edward Snowden, razkrivajo, kako je s pomočjo te baze podatkov mogoče izslediti ljudi po vsem svetu ter pridobiti informacije o njihovih odnosih z drugimi.

Z bazo podatkov in programi za njihovo analiziranje je NSA ustvarila množično orodje nadzora za NSA, s katerim lahko ta spremlja posameznike na načine, ki so bili prej nepredstavljivi.

Analitik NSA lahko dostopi do podatkov in izsledi gibanje posameznika kjerkoli po svetu, pa tudi izriše povezave neke osebe z drugimi.

Agencija zbira veliko količino podatkov z mobilnih telefonov, da bi ugotovila, kdo je v interakciji s tarčami, ki jim že sledijo. Sicer pa velika večina zbranih podatkov NSA ne koristi kaj dosti.

Švedi NSA priskrbeli informacije o Rusiji

Švedska je bila ključna partnerica ZDA pri vohunjenju nad Rusijo in njenim vodstvom, je v četrtek poročala švedska televizija, ki se je sklicevala na dokumente NSA, ki jih je medijem predal Snowden.

V dotičnem dokumentu z dne 18. aprila letos, je zapisano, da je švedska varnostna služba FRA, ki izvaja nadzor nad elektronskimi komunikacijami, ZDA predajala informacije o Rusiji.

»FRA je NSA priskrbela edinstveno zbirko ruskih tarč visoke prioritete, kot so vodilni gospodarstveniki in notranji politiki,« je poročala švedska televizija. FRE teh navedb ni hotela komentirati. »Mednarodno sodelovanje imamo vzpostavljeno z vrsto različnih držav, kar je v skladu z našo zakonodajo, vendar ne komentiramo tega, s kom sodelujemo,« je povedala predstavnica FRA Anni Bolenius.