S koncem meseca je potekel rok za dokapitalizacijo družbe v znesku 1,6 milijona evrov, za katero so se na zadnji skupščini odločili njeni družbeniki in s katero bi po Veselovih besedah poplačili upnike. Hkrati bi poplačali davčni urad ter dobili denar za tekoče poslovanje.

Kot meni Vesel, bi podjetje lahko rešila le dokapitalizacija, saj to nima več poslov, ta, ki so še v teku, predvsem v tujini, pa skušajo končati.

Vesel, ki je na mestu direktorja 14. maja nasledil Urha Hudoklina, je še pojasnil, da so se večinski lastniki omenjenega podjetja, ki sami denarja zanjo nimajo, odpovedali svoji prednostni pravici, s čimer je bila dokapitalizacija odprta za vse.

Krivec za nastalo stanje naj bi bile po Veselovem mnenju propadle slovenske gradbene naložbe, v katerih Kovinotehna MKI kot izvajalka strojnih in elektro inštalacij ni bila poplačana. Zaradi navedenega je padla v postopek prisilne poravnave, ker je tovrstnih poslov zanjo v domovini in tujini premalo, pa je postala insolventna, je še povedal Vesel.

Da ni rešitve za podjetje, so prepričani tudi njegovi delavci, ki so 21. maja opozorilno stavkali in zahtevali čimprejšnjo uvedbo stečajnega postopka, po kateri bi se lahko prijavili na zavod za zaposlovanje.

Kot je takrat dejal Kovinotehnin sindikalist Stanislav Skinder, si delavci, ki si v podjetju, katerega terjatve po neuradnih podatkih znašajo približno šest milijonov evrov, ne obetajo več aprilske plače, želijo, da bi vodstvo družbe čim prej zanj predlagalo stečajni postopek.

Novomeško podjetje Kovinotehna MKI se je ukvarjalo s projektiranjem in izvajanjem strojnih ter elektro inštalacij. Na omenjenem področju je bilo vodilno v državi, uveljavljeno pa je bilo tudi v tujini.