V omenjenih organizacijah navajajo, da po skrbni preučitvi razpoložljivih informacij in okoliščin napovedane prodaje medijske Večera družbi Medici obstaja možnost špekulativnega prevzema družbe Večer. Pod razvojno in finančno nejasnimi pogoji je lahko ogrožen tudi njen obstoj, so prepričani.

Delov nakup Večera je po njihovem mnenju že povzročil finančno opustošenje in izčrpanost družbe, ki je pomembno prizadela razvojni potencial celotnega prostora tiskanih medijev.

"Menimo, da pomenijo pogodbe z odložnimi pogoji za medijski prostor in za vse deležnike visoka postopkovna in institucionalna tveganja. Tokratna opcijska pogodba Dela z družbo Medici ne vsebuje niti odložnega pogoja pridobitve soglasja resornega ministrstva, ampak tveganja izpolnitve tega pogoja nosi potencialni kupec," so zapisali.

V dobrih dveh tednih, kolikor je preteklo od podpisa opcijske pogodbe lastnika Večera z družbo Medici, nihče od deležnikov po njihovem mnenju ni naredil nič, kar bi lahko zmanjševalo tveganja. Potencialni kupec tako še ni plačal kupnine niti pojasnil njenega finančnega izvora, prav tako pa na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport še niso prejeli vloge za soglasje.

Novinarski aktiv in zastopstvo uredništva Večera sta sicer na morebitnega novega lastnika naslovila prošnjo, naj predstavi svoje načrte o razvoju medijskega podjetja, vendar pojasnil doslej niso prejeli.

Velika možnost špekulativnega prevzema

Neodvisno od namenov morebitnega novega lastnika po mnenju organizacij obstaja tudi velika možnost špekulativnega prevzema, saj prevzemna cena, ki naj bi se gibala med štirimi in petimi milijoni evrov, komaj dosega bilančno vrednost finančnega in materialnega premoženja Večera. Prevzemnik bi zato zelo verjetno lahko zaslužil že s samo prodajo bilančno podcenjenega premoženja.

Ob koncu poziva sindikati še opozarjajo, da sta obstoj in razvoj Večera v neizpodbitnem javnem interesu in sta odločilna za raznovrstnost in raznolikost slovenskega medijskega prostora.

Družba Delo, ki je hčerinska družba Pivovarne Laško, je namreč februarja prodala 79,24-odstotni delež Večera. Gre za nakup pod odložnimi pogoji, kar pomeni, da mora Medici izpolniti še nekaj obveznosti iz pogodbe, da bo dejansko pogodba začela veljati.

Sklenitev pogodbe sicer pomeni izvršitev odločbe Urada za varstvo konkurence s septembra 2009, ki je družbi Delo naložila, da proda vsaj 75-odstotni delež v družbi Večer zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije.