Klobas, za katerega je to prva nadzorna funkcija, je bil že direktor v Tomosu, trenutno pa je zaposlen v korporaciji Hidria. V izjavi za medije po današnji seji nadzornega sveta je povedal, da imen potencialnih kandidatov za predsednika uprave, s katerimi bodo opravili razgovore, še niso določili, jih pa bodo do prihodnje seje nadzornega sveta, katere datum pa še ni določen.

Zatem naj bi na seji 26. avgusta obravnavali imena kandidatov in predvidoma tudi sprejeli dokončno odločitev. "Mislim, da bomo 26. avgusta imeli prvo ime Luke Koper," je napovedal Klobas. O številu in ozadju kandidatov pa je bil Klobas redkobeseden. Kandidatov tako naj ne bi bilo veliko, gre pa "za kandidate, ki so v Sloveniji".

Ob tem je poudaril, da izbira ne bo politična, pač pa bodo izbirali "menedžerja, ki bo znal to krmilo Luke Koper najbolje voditi".

Namerava ostati neodvisen kandidat

Klobas je izpostavil, da je kandidiral za člana nadzornega sveta "kot neodvisen kandidat, kar tudi želim v prihodnje ostati". Njegov cilj kot prvi nadzornik bo, da skupaj z upravo preverijo potenciale podjetja, za katere je Klobas prepričan, da jih je "ogromno", ter postavijo strategijo in cilje za naprej.

Na današnji seji so nadzorniki po njegovih pojasnilih sicer imenovali še kadrovsko, revizorsko in infrastrukturno komisijo.

Aktualni predsednik uprave Luke Bojan Brank pa je po seji povedal, da upa, da bo tudi njegovo ime v ožjem izboru kandidatov, da pa je to odvisno od nadzornega sveta. Ob tem je ponovil svoje stališče, da so za vodenje Luke Koper potrebne tako splošne menedžerske kompetence - za katere je sam prepričan, da jih ima - kot tudi specifične kompetence, vezane na pristaniško dejavnosti. Prav zaradi tega je Brank upal, da jim bo na čelo Luke uspelo imenovati Rada Antoloviča. Ta je lani, kot je znano, ponujeno funkcijo naposled zavrnil.

»Treba je spoštovati to, kar je Mišič dosegel na podjetniškem področju«

Na vprašanje, ali ima omenjene kompetence državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič, ki se tudi omenja kot kandidat za prvega moža Luke, pa je Brank ponovil svoje besede z zadnje skupščine Luke Koper, da je treba spoštovati to, kar je Mišič dosegel na podjetniškem področju, "in to verjamem še danes".

Brank je sicer izrazil hvaležnost tako Mišiču kot infrastrukturnemu ministru Samu Omerzelu za podporo pri prizadevanjih vodstva Luke za poglobitev luških bazenov.

Na vprašanje, ali bi v primeru imenovanja za predsednika uprave za poln mandat zahteval proste roke pri izbiri članov uprave, pa je Brank dejal, da bi bila njegova prošnja, če bi bil izbran, da nadzornemu svetu za svojega namestnika predlaga človeka, za katerega sam meni, da ima ustrezne kompetence.

V sobotni tiskani izdaji Dnevnika smo pisali o tem, da si je za mesto prvega nadzornika prizadeval Vinko Može, ki naj bi želel na čelo koprske družbe ustoličiti Gašparja Gašparja Mišiča.