Današnja sodba bo pomembno vplivala na sposobnost velikih farmacevtskih podjetij, da v Indiji, ki jo označujejo tudi kot "lekarno sveta", prodajajo svoja patentirana zdravila, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mnogi so svarili, da bi patentiranje zdravila lahko ogrozilo dostop do cenejših generičnih zdravil v revnejših državah. Po drugi strani so zahodna podjetja opozarjala, da lahko dokončna zavrnitev Novartisove prošnje farmacevte odvrne od nadaljnjega vlaganja v raziskave in razvoj.

Odvetnik Anand Grover, ki je v primeru proti Novartisu zastopal Zvezo za pomoč obolelim z rakom, je dejal, da je ob današnji odločitvi sodišča v New Delhiju "ekstatičen". "To bo pomembno prispevalo k nudenju cenovno dostopnih zdravil za revne," je poudaril.

Odvetnica Pratibha Singh, ki zastopa indijskega generičnega farmacevtskega velikana Cipla, pa je izpostavila, da bo današnja sodba pomembno vplivala tudi na dostopnost generikov v drugih državah v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, saj jasno zavrača prakso vlaganja novih patentov že ob manjših modifikacijah zdravil.

Pravna bitka od 2006

Pravna bitka Novartisa v Indiji se sicer vleče že vse od leta 2006, ko so tamkajšnje oblasti prvič zavrnile njegovo prošnjo za patentno zaščito gliveca. Od takrat so različni indijski organi že zavrnili Novartisove pritožbe na to odločitev.

Zdravilo glivec, ki se uporablja pri zdravljenju kronične mieloične levkemije in drugih vrst raka, stane približno 2600 ameriških dolarjev mesečno. Generična enačica tega je v Indiji trenutno dostopna za okoli 175 dolarjev, pojasnjuje britanski BBC.