Iz Trima so po današnji skupščini sporočili, da je družba lani ustvarila prihodke v višini nekaj manj kot 96,28 milijona evrov.

Trimo je iz poslovanja sicer dosegel dobiček v znesku nekaj več kot 1,76 milijona evrov, celotni poslovni izid pa kaže izgubo v znesku nekaj manj kot 10,26 milijona evrov. V Trimu ga pripisujejo previsokim finančnim odhodkom.

Skupina Trimo je lani dosegla prihodke v višini nekaj več kot 161,4 milijona evrov, hkrati pa je iz poslovanja ustvarila izgubo v višini nekaj manj kot 2,22 milijona evrov. Čista izguba je dosegla nekaj manj kot 14,21 milijona evrov, razlog zanjo pa so bili prav tako lanski višji finančni odhodki.

Kot so poudarili v Trimu, so jih otežene tržne razmere zadnjega petletja in visoki finančni odhodki pripeljali do tega, da je treba družbo oz. skupino prestrukturirati poslovno, finančno in lastniško.

Trimo je že lani skupaj z bankami upnicami začel celovit proces finančnega prestrukturiranja. Za čas dogovarjanja pa je z bankami upnicami sklenil dogovor o neplačevanju obveznosti iz naslova glavnic (standstill agreement) do 30. septembra. Proces naj bi zaključili s podpisom dogovora o finančnem prestrukturiranju, vse dejavnosti v zvezi s tem pa spremljajo nadzorniki družbe.

Današnja skupščina je sicer za lansko poslovanje podelila razrešnico upravi in nadzornikom, zaradi odstopa dveh nadzornic, Romane Pajenk in Marte Strmec, pa je na predlog Probanke za člana nadzornega sveta imenovala Krajnca in Topiča.

Njun mandat bo trajal do 11. julija 2015. Hkrati z njima so med nadzorniki še Peter Zorič, Nataša Šteferl Popit in Stanislav Hostnik. Prav Probanka se je z zasegom delnic Trima od Trimo Investmenta pred skupščino okrepila v družbi in ima tako skupaj z Zlato Moneto II zdaj v lasti 57,5 odstotka trebanjskega podjetja.

Trimova skupščina je za revizorja letošnjega poslovanja imenovala družbo Constantia Plus.

Pred skupščino Trima je potekala tudi skupščina plačilno nesposobnega Trimo Investmenta, prek katere so Trimovi zaposleni obvladovali večinski delež trebanjske družbe. Lastniki so sklenili, da bo treba družbo poslovno, finančno in lastniško prestrukturirati.

Direktorica Trimo Investmenta Marjeta Štepec je za STA sporočila, da poslovni dogodki in revidirana poročila kažejo, da je družba lani ustvarila skupni prihodek v znesku nekaj več kot 14,47 milijona evrov in ga glede na predhodno leto povečala za 31 odstotkov.

Čeprav je družba iz poslovanja dosegla dobiček v znesku nekaj manj kot 847.000 evrov, pa je celotni poslovni izid izkazoval izgubo v znesku nekaj manj kot 840.000 evrov. Zaradi izgube, ki je posledica previsokih finančnih odhodkov, visokih stroškov obresti in odhodkov zaradi izvedenih finančnih inštrumentov, pa je imel Trimo Investment konec preteklega leta za nekaj več kot 942.000 evrov negativnega kapitala, je pojasnila.

Zaradi navedenega bodo morali družbo prestrukturirati, letos pa jo bodo skupaj z družbama Trimo in srbskim Trimo Inženjeringom vključili v celovit proces finančnega prestrukturiranja, ki ga izvajajo z bankami upnicami.

Zaključiti ga nameravajo s podpisom dogovora o finančnem prestrukturiranju, nadzorniki družbe pa bodo tekoče spremljali poslovanje in prestrukturiranje tako družbe Trimo Investment kot njegove skupine, je dodala direktorica.

Skupščina je potrdila tudi predlog uprave, da bo bilančna izguba v znesku nekaj manj kot 1,52 milijona evrov ostala nepokrita, upravi in nadzornikom pa je za preteklo poslovno leto podelila razrešnico. Skupščina je za revizorja letošnjega poslovanja prav tako izbrala družbo Constantia Plus, je še sporočila Štepčeva.