V Novi Ljubljanski banki (NLB) zagotavljajo, da delo v banki na področju skladnosti in integritete prehaja v nov ciklus. Na podlagi analize stanja v banki na področju skladnosti, integritete ter preprečevanja nepravilnosti je uprava skupaj s centrom za skladnost poslovanja pripravila načrt ukrepov in aktivnosti.

Lani je sicer banka tudi na podlagi dela centra za skladnost poslovanja organom pregona posredovala v obravnavo 32 primerov sumov kaznivih dejanj, povezanih s posameznimi naložbami, v treh primerih pa so vložili tudi odškodninske tožbe. V prvih dveh mesecih letos pa so v obravnavo dali še 11 novih primerov sumov kaznivih dejanj, aktivnosti pa se nadaljujejo.

Delo na tem področju v prihodnje po navedbah NLB terjajo "širše izkušnje ter osredotočenost na uvajanje sprememb, še posebej pri dolgoročnem pristopu za dodatno krepitev vseh preventivnih mehanizmov v banki".

Zato v banki pojasnjujejo, da so iskali osebo, ki bo v novem mandatu prevzela ta zahteven izziv. Da je pred direktorjem centra za skladnost poslovanja težka in zahtevna naloga, po navedbah NLB kaže tudi razmeroma nizko število prijav kandidatov na oba razpisa.

Vodstvo banke pozdravlja Praprotnikovo odločitev za pridružitev NLB

Na interni razpis tako ni prispela niti ena vloga, na sočasno izpeljani zunanji razpis pa se je prijavilo 13 kandidatov. Med temi je uprava na podlagi "strokovno in transparentno vodenega procesa ocene kompetenc in primernosti" sprejela soglasno odločitev o izboru Praprotnika.

Za izbor so bile, tako pravijo v NLB, poleg izpolnjevanja pogojev razpisa pomembni izkušnje in vizija kandidata na področju vzpostavljanja in komuniciranja integritete, razumevanje in poznavanje pristopov h preprečevanju in odpravljanju nepravilnosti v organizaciji in procesih, pa tudi "velika energija ter iskrena zavzetost za uvajanje pozitivnih sprememb v NLB".

Razpisani pogoji za delovno mesto direktorja omenjenega centra so bili po zagotovilih NLB skladni z notranjimi pravili banke.

Praprotnikovo odločitev, da se pridruži NLB, vodstvo banke pozdravlja. Nekdanji namestnik predsednika KPK in prav tako nekdanji novinar Praprotnik ima po navedbah NLB odlične reference in bo "dodatno okrepil prizadevanja banke na področju izgradnje pozitivne organizacijske kulture, obvladovanja tveganj nastanka prepovedanih in škodljivih dejanj ter krepitve integritete in skladnosti poslovanja".

Skupaj s Praprotnikom bo v centru za skladnost poslovanja zaposlenih 17 ljudi, kar naj bi bilo glede na mednarodne primerjave v bančnih skupinah glede na velikost NLB zelo učinkovito.

Praprotnik še opravlja funkcijo v KPK

Pogoji Praprotnikove zaposlitve naj bi bili prav tako v vseh elementih skladni z veljavno zakonodajo, kolektivno pogodbo in politiko banke na tem področju, ter primerni nalogam in pristojnostim.

Praprotnikov mandat je neodvisen od mandata uprave banke, z delom pa naj bi začel aprila. A po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije funkcionar komisije, ki mu je potekel mandat, opravlja funkcijo do imenovanja novega funkcionarja na njegovo funkcijo.

Tudi pravnik Rajko Pirnat je nedavno za STA dejal, da bosta morala do imenovanja novih namestnikov predsednika KPK, potem ko sta nedavno odstopila novoimenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare, to delo opravljati zdajšnja namestnika v odstopu, torej Praprotnik in Liljana Selinšek.

Enako menijo tudi v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, pa čeprav je Pahorjev ukaz o njuni razrešitvi z 31. marcem že objavljen v uradnem listu.