Po Brodnjakovi oceni je NLB počasna, kar velja tudi za cel slovenski bančni sektor. Ena izmed nalog banke v prihodnje bo postati odzivnejša. V segmentu malih in mikro podjetjih želi NLB postati jasen tržni vodja. Brodnjak pravi, da je NLB v fazi prestrukturiranja in da potrebuje svež kapital, predvsem za sanacijo.

Zgodovina se ne sme ponoviti

Ocenil je, da banka potrebuje tudi sistemske ukrepe. V ta namen banka zmanjšuje stroške, zmanjšala bo tudi število zaposlenih, nekatere poslovalnice pa bo zaprla. Prav tako mora banka stabilizirati svoje prihodke in jih povečati.

»Zgodovina se ne sme ponoviti, kar pomeni, da banka ne bo več financirala špekulativnih poslov,« je dejal Brodnjak, ki je ocenil, da depozite preplačujemo, medtem ko so stanovanjska posojila prepoceni.

Gospodarstvo diha na škrge

Poudaril je, da je osnovna usmeritev banke povečati obseg poslovanja z velikimi družbami, ki imajo zdravo jedro. Po njegovi oceni za dobre projekte ni kreditnega krča. Medtem ko gospodarstvo diha na »škrge«, bi se moral javni sektor občutneje racionalizirati, je dodal.

»NLB se komunikacijsko mora vrniti na trg, se debirokratizirati in racionalizirati, saj je delež slabih posojil 30-odstoten,« je še dejal Brodnjak.