Prestrukturiranje poslovanja bo prineslo koristi tako za banko samo kot tudi celotno slovensko gospodarstvo, so sporočili iz Nove Ljubljanske banke (NLB). "Nadzorni svet se zaveda, da bo potrebnega kar nekaj časa, da si bo banka povrnila finančno stabilnost in ugled ter da bo ponovno postala dobičkonosna v tej zahtevni makroekonomski situaciji," so zapisali.

Nadzorni svet največje slovenske banke kljub temu v celoti zaupa sposobnostim vodstva banke in verjame, da bodo strokovno in uspešno zaključilo program prestrukturiranja. "Nadzorni svet ostaja popolnoma neodvisen in se osredotoča zgolj na zagotavljanje podpore vodstvu banke pri njihovih prizadevanjih, da bi NLB spet postala dobičkonosna, zdrava in stabilna finančna institucija," so zapisali.

Vodstvo NLB je v ponedeljek sporočilo, da je NLB lani ustvarila 304,9 milijona evrov izgube, kar je 71,7 milijona evrov več kot leto prej. Na končni rezultat so močno vplivale oslabitve v zadnjem četrtletju v višini 373,9 milijona evrov. Skupina NLB je medtem ustvarila 273,5 milijona evrov izgube po davkih.

Ministrstvo za finance pričakuje revizijo

Spomnimo, Medja je še kot predsednik nadzornega sveta v NLB pripeljal kadrovsko agencijo, ki ga je nadzornikom predstavila kot idealen izbor za predsednika uprave, zdaj pa z njo sklepa nadaljnje posle. Ministrstvo za finance pod vodstvom Janeza Janše pričakuje revizijo.

»Ministrstvo za finance izraža zaskrbljenost nad nekaterimi poslovnimi odločitvami uprave banke NLB, zlasti v luči nedavno predstavljenih negativnih poslovnih rezultatov za lansko leto ter vnovične zahteve po skoraj 400-milijonski dokapitalizaciji,« so zadnje dogajanje v NLB komentirali na ministrstvu, ki ga vodi predsednik vlade Janša. Od nadzornikov, ki jih vodi Klemen Vidic, pričakujejo, da bodo ti »opravili svojo vlogo ter da bodo naročili revizijo domnevno spornih poslov družbe«.

Medja si je v zgolj nekaj mesecih po tem, ko je bil na čelo banke postavljen za sanacijo visoke izgube in prestrukturiranje banke, ki ga bo spremljalo tudi odpuščanje zaposlenih, omislil novo službeno vozilo, ki so jih bili deležni tudi drugi člani uprave, za generalnega sekretarja banke zaposlil Jurija Giacomellija, ki je brez kakršnih koli izkušenj v bančništvu, hkrati pa najel še medijsko-lobistično agencijo Pristop. Poročanje medijev o njegovih vprašljivih poslovnih odločitvah je Medja označil za blatenje NLB in to pripisal politični zaroti. Kljub temu je včeraj sporočil, da bo uprava NLB odločitve v zvezi z voznim parkom v banki ponovno proučila.

Preberite si še:

Obroč okoli Janka Medje se oži