Z za zdaj še nerevidiranim poročilom o lanskem poslovanju banke in bančne skupine se je danes seznanil nadzorni svet pod vodstvom Petra Kukovice, uprava banke na čelu z Alešem Haucom pa je nadzornike ob tem seznanila tudi z osnutkom načrta prestrukturiranja skupine, akcijskim načrtom za dokapitalizacijo in poročilom forenzične revizije poslovanja v času prejšnje uprave banke.

Skupina NKBM je v zadnjem trimesečju lanskega leta oblikovala dodatne rezervacije v rekordni višini 309,2 milijona evrov, kar je za 76 odstotkov več kot v letu 2011 in bistveno več od načrtov za leto 2012, so danes pojasnili v drugi največji državni banki.

»Na prihodnje izzive smo dobro pripravljeni«

Razlogi za višje oblikovanje rezervacij in slabitev so po njihovem tudi v intenzivnih pripravah na dokapitalizacijo, ki jo namerava banka izvesti v prvi polovici leta. Pospešeno čiščenje kreditnega portfelja ter s tem objektiven in realen prikaz finančnega stanja skupine omogoča objektivne pogovore z vsemi deležniki NKBM.

"Na prihodnje izzive smo dobro pripravljeni. Banka se pripravlja na dokapitalizacijo, hkrati pa že izvaja vrsto sistemskih in organizacijskih ukrepov, ki bodo pozitivno vplivali na kapitalsko ustreznost banke in skupine. Glavni cilji teh ukrepov so bolj učinkovit proces in sistem upravljanja s tveganji ter sistem odobravanja kreditov in bolj intenzivna spremljava komitentov," je po seji nadzornikov pojasnil predsednik uprave Aleš Hauc.

V zvezi s forenzično revizijo poslovanja v NKBM in nekaterih hčerinskih družbah v času uprave Matjaža Kovačiča so v banki, potem ko se je s poročilom danes seznanil nadzorni svet, potrdili, da je ta ugotovila določene nepravilnosti.

Hauc podrobnosti domnevno spornih poslov in ravnanj zaradi spoštovanja zaupnosti ni želel razkriti

Uprava je z rezultati seznanila nadzorni svet, v prihodnjih dneh pa bo banka poročilo predala pristojnim organom, obenem pa preučila vložitev vseh pravnih sredstev zoper odgovorne osebe za zaščito interesov banke, je po seji zagotovil Hauc, ki podrobnosti domnevno spornih poslov in ravnanj zaradi spoštovanja zaupnosti in ker so postopki v teku ni želel razkriti.

"Poročilo forenzične revizije daje podlago za ukrepanje uprave z uveljavljanjem vseh potrebnih pravnih sredstev za zaščito banke. Verjamemo v strokovno in zakonito delo pristojnih organov, s katerimi bosta uprava in nadzorni svet tudi v prihodnje konstruktivno sodelovala," je rezultate revizije komentiral prvi nadzornik Peter Kukovica.

Ob tem je še dodal, da nadzorni svet kot primerne ocenjuje ukrepe sedanje uprave, ki so usmerjene v zmanjšanje vseh vrst bančnih tveganj in vzpostavitev takšnega sistema delovanja, s katerim bo možno onemogočiti tovrstne nepravilnosti.

Do konca junija banka z novim kapitalom?

Sicer pa NKBM za zagotovitev stabilne kapitalske ustreznosti do predvidoma konca junija načrtuje pridobitev dodatnega kapitala. Nadzorniki so se zato danes seznanili z akcijskim načrtom izvedbe dokapitalizacije in aktivnostmi, ki v banki že potekajo. Načrt ob osnovnem scenariju vključuje tudi stresnega za primer poslabšanja portfelja, upošteva pa tudi negotovosti v gospodarskem in političnem okolju, ki lahko vplivajo na poslovanje banke in skupine.

Vzporedno s pripravami na dokapitalizacijo v banki pripravljajo tudi načrt prestrukturiranja skupine NKBM, ki ga je zahtevala Evropska komisija, ker je banka lani pridobila hibridno posojilo države. Danes se je nadzorni svet seznanil z osnutkom načrta, ki ga bodo predvidoma konec marca predložili ministrstvu za finance, nato pa pričeli usklajevanja z Evropsko komisijo.