Največji upnici Športnega centra Pohorje (ŠCP) sta prejšnji teden tudi formalno udejanjili svojo napoved, da bosta s konverzijo terjatev lastniško prevzeli insolventno turistično-žičničarsko podjetje in s tem omogočili potrditev predvidene prisilne poravnave.

»To je pozitiven korak, saj omogoča kapitalsko ustreznost in normalno nadaljevanje dejavnosti Športnega centra Pohorje,« je bil včeraj zadovoljen direktor Srečko Vilar.

Upravitelj Blaž Poljanšek je prejšnji teden prejel obvestilo okrožnega sodišča v Mariboru, da so trije upniki podali izjave o vpisu in vplačilu novih delnic. V skladu s predlaganim sanacijskim načrtom je NKBM v lastniški delež konvertirala 7,5 milijona evrov svojih terjatev, ki so zavarovane s hipoteko, NLB pa 2,5 milijona evrov. Drago Rataj, Srečko Vilar, Gorazd Bedrač, Rajko Gerič, Leo Ivanjko in drugi družbeniki insolventne mariborske žičničarsko-gostinske družbe bodo s to potezo zdaj tudi formalnopravno ob svoje lastniške deleže.

Tretji upnik, ki je postal družbenik ŠCP, je Mariborski vodovod, ki je v lastniški delež pretopil za 345.131 evrov navadnih terjatev. Dolg do vodovoda je nastal pred več kot desetimi leti, ko je občinsko podjetje brez ustreznega zavarovanja in brez soglasja Mestne občine Maribor Športnemu centru Pohorje dobavilo za 800.000 evrov vodovodnih cevi, potrebnih za zasneževanje. Dolg se je v minulih letih prepolovil, a še zmeraj negativno vpliva na likvidnost Mariborskega vodovoda, niža mu bonitetno oceno, zaradi česar ima slabše možnosti pri prijavah na razpise.

Vsi upniki Športnega centra Pohorje, ki jim je upravitelj priznal za več kot 72 milijonov evrov terjatev, so v petek od mariborskega sodišča prejeli poziv, da naj najpozneje do 13. januarja sporočijo svojo odločitev, ali se strinjajo z načrtovano izvedbo prisilne poravnave. Zaradi opisane poteze največjih upnic ni verjetno, da predlaganega sklepa upniki ne bi večinsko potrdili.

Ker so se skupne dolgoročne obveznosti do bank – ta čas znašajo slabih 54 milijonov evrov – s tem zmanjšale za manj kot petino, je preživetje Športnega centra Pohorje v prvi vrsti odvisno od tega, ali bodo nove lastnice zmogle čim prej najti ustreznega strateškega partnerja za prevzem hotelirsko-turistične dejavnosti. Na to nujnost izrazito opozarjajo letošnji poslovni rezultati: v letošnjih 11 mesecih je Športni center Pohorje ustvaril nekaj več kot 6,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, izguba v tem obdobju pa znaša skoraj 3,5 milijona evrov, kar že presega izgubo iz let 2012 in 2011. Ta je znašala okoli tri milijone evrov.

»Na turističnem trgu se ta čas marsikaj dogaja, konkretni rezultati rezervacij naših nastanitvenih zmogljivosti kažejo na to, da se možni gostje odločajo o dopustovanju v zadnjem trenutku,« poslovanje z izgubo utemeljuje Vilar in dodaja, da je za slabše poslovanje soodgovorno tudi smučanju nenaklonjeno vreme.

Del smučišč jim je na Arehu in Mariborskem Pohorju z umetnim zasneževanjem sicer že uspelo zasnežiti primerno za smuko. Niso pa se mogli lotiti zasneževanja s polnimi zmogljivostmi, saj jim je nedavno skoraj 40 snežnih topov in šest teptalnikov zasegla upnica NLB Leasing. Naprave so dobili nazaj v uporabo pred desetimi dnevi, nam je včeraj razložil Vilar, ki ne ve, kako dolgo bo še ostal na položaju direktorja ŠCP. »To je vprašanje za nove lastnike,« je razložil. Odstopiti vsekakor ne namerava.