Direktor celjskega Nivoja Danilo Senič je na sodišče vložil zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Četudi bi podizvajalce in dobavitelje prepričal o večmilijonskem odpisu obveznosti, je zdaj usoda enega zadnjih še živečih večjih gradbincev v državi povsem v rokah bank.

Prenapihnjene bilance

Nadaljnji obstoj Nivoja je namreč odvisen od pripravljenosti bank za reprogramiranje več kot 16 milijonov evrov posojil. Če jih Senič ne bi prepričal, bo šel Nivo v stečaj. S pogajanji je povezano tudi imenovanje Jožeta Kaligara za prokurista Nivoja. »Projekt finančnega prestrukturiranja je stekel,« je včeraj za Dnevnik potrdil Kaligaro, ki v imenu bank bedi tudi nad sanacijo Dinersa Tomaža Lovšeta. Kako se bodo odločile v primeru Nivoja, ni znano, saj podrobni pregled njegovih bilanc še sledi. »V vsakem primeru bo treba dejstva, ki jih je posredovala uprava, vzeti pod drobnogled. Ugotoviti bo treba tudi, kako so nastali tolikšni dolgovi do upnikov,« je bil neomajen Kaligaro.

Brskanje bankirjev po poslovni dokumentaciji Nivoja bi lahko za Seniča predstavljalo precejšnje težave. Čeprav je najslabše rezultate v več kot 55-letni zgodovini poslovanja pripisal poraznim razmeram na trgu, smo v Dnevniku že večkrat poročali, da je Nivo sredstva na veliko posojal neimenovanim tretjim podjetjem. Skupno gre za okoli deset milijonov evrov. Obenem je posle in nekatere pomembne naložbe prenašal na druge družbe. Na drugi strani so revizorji opozarjali, da so bilance Nivoja prenapihnjene. Leta 2011 so prevrednotili vrednost nepremičnin navzgor za 20 milijonov evrov in si za toliko zvišali kapital.

Poldrugo leto blokade računov

Kolikšen odpis dolgov bo Nivo predlagal nezavarovanim upnikom, bo znano v roku štirinajstih dni, saj mora Senič sodišču predložiti še vse potrebne dokumente za prisilno poravnavo. Družba, ki ima že od julija 2012 blokirane vse transakcijske račune, je imela še v začetku lanskega leta kar za 13 milijonov evrov poslovnih obveznosti. Koliko od tega je bilo že zapadlih, ni znano, so pa nekateri manjši upniki vlagali izvršbe in od Nivoja zahtevali poplačilo. Dodatno bi moral bankam, kot že rečeno, vrniti več kot 16 milijonov evrov posojil, kar je bilo verjetno tudi glavni razlog za razglasitev insolventnosti.

Nejasna ostaja tudi nadaljnja lastniška struktura Nivoja. Podjetje Nivo Investicije, ki je v lasti Tamare Senič, je namreč tik pred zaključkom lanskega leta sprejelo sklep o 20-milijonski dokapitalizaciji Nivoja z denarnimi vložki. Glede na to, da je podjetje družine Senič vse prej kot sposobno reševati kapitalsko stanje propadajočega celjskega gradbinca, bi lahko šlo za zavlačevanje. Obenem je namreč vse pripravljeno za prenos pomembnega dela premoženja Nivoja na uradno neznanega lastnika.

Nad postopkom prisilne poravnave in delom Seniča bo bedela upraviteljica Darja Erceg. Ta je v javnosti bolj znana kot življenjska sopotnica lastnika propadlega Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Borisa Dolamiča in nekdanja predsednica nadzornega sveta GPG.