Za to so se odločili po propadu japonske borze Mt Gox

Newyorške oblasti so se za ta korak odločile po propadu japonske borze Mt Gox, na kateri je zaradi domnevnih kraj izginilo skoraj pol milijarde dolarjev. Borza se je na Japonskem v postopku prisilne poravnave znašla v začetku meseca, pred dnevi pa je varstvo pred upniki dobila tudi v ZDA.

Internetna valuta bitcoin je zaradi hitre rasti cen v zadnjih mesecih dvignila precej prahu in se zaradi vse višjega števila uporabnikov znašla pod drobnogledom različnih oblasti. A te so glede nadzora nad decentralizirano internetno valuto doslej postopale precej previdno.

"Dejstvo je, da virtualne valute verjetno ne bodo povsem izginile," je dejal vodja newyorškega oddelka za finančne storitve Benjamin Lawsky. "Preprosto ni vzdržno, da uporabniki še naprej uporabljajo te valute, regulatorji pa si zatiskamo oči in ne vzpostavimo ustreznih varovalk," je poudaril.

Nadzor nad valuto precej težaven

Zaradi decentralizirane narave internetne valute - za razliko od tradicionalnih valut ta nima centralne banke - je nadzor nad valuto precej težaven. Bitnih kovancev se tudi zaradi te lastnosti drži slab sloves, še posebej v povezavi z utajami davkov, pranjem denarja in razvpito spletno stranjo Silk Road, kjer so uporabniki z bitnimi kovanci kupovali droge in orožje.

Države si sicer niso enotne glede internetne valute - nekatere, na primer Nemčija, jo priznavajo kot denarno enoto, mnoge so uporabnikom odsvetovale njeno kupovanje, nekatere pa jo poskušajo celo prepovedati. Rusija je valuto tako razglasila za nelegalno, Kitajska je bankam prepovedala obdelavo transakcij, povezanimi z bitnimi kovanci, in tudi v ZDA se pojavljajo podobni pozivi.

Davek na bitne kovance so med tem uvedli v Singapurju, podobno pa razmišljajo tudi na Japonskem. V Sloveniji je obdavčeno le tako imenovano rudarjenje bitnih kovancev, za trgovanje pa ni potrebno plačati davka.