Preiskovalci NPU so območju ljubljanske in kranjske policijske uprave danes izvajali sedem hišnih preiskav, v okviru katerih so iskali dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo naj bi za posle Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko je bil Medja član uprave te banke. Od sedmih hišnih preiskav so štiri že zaključene, kaznivega dejanja pa sta osumljeni ena fizična in ena pravna oseba.

Slodej je dejal, da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav. Pod drobnogledom kriminalistov sta se namreč znašla, kot je dejal Slodej, osumljenec, ki je deloval v skupini oseb, in pa ena pravna oseba. Osumljencu je bila prostost odvzeta zaradi zagotovitve navzočnosti na sami hišni preiskavi in pa bojazni uničenja sledov kaznivih dejanj.

Čufer glede Medje: Zaupanje v bančništvu je pomembno, toliko bolj v sedanjih časih

Zaupanje v bančništvu je zelo pomembna zadeva, "še toliko bolj v časih, kot jih imamo zdaj, ko smo dve banki zaprli, ko čakamo na rezultate stres testov". V tem kontekstu je treba vso stvar tudi gledati, je osebno stališče o tem, ali je predsednik uprave NLB Janko Medja še vreden zaupanja in svojega položaja, pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

Minister Čufer se je do kriminalistične preiskave, v okviru katere naj bi danes pridržali Medjo, novinarjem opredelil po dananšnji izredni seji DZ, na kateri so poslanci obravnavali problematiko reševanja zasebnih bank.

Na vprašanje, ali je Medja še vreden položaja, ki ga zaseda, je sprva odgovoril z besedami, da se po njegovih informacijah v soboto dobi nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB). Ta po njegovih besedah odloča tudi o morebitni razrešitvi Medje.

"To je čista pristojnost nadzornega sveta, mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je Čufer odgovoril na vprašanje, ali bo razmislil o razrešitvi Medje.

Dosedanji potek preiskovanj ne kaže na to, da bi danes pridržano osebo privedli tudi do preiskovalnega sodnika

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi danes pridržano osebo privedli tudi do preiskovalnega sodnika, ki bi odločal o odreditvi pripora, pa je Slodej dejal, da dosedanji potek preiskovanj ne kaže na to.

"Osumljena oseba je bivša zaposlena v eni finančnih ustanov, ki spada v skupino bank. Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo," je pojasnil Slodej. Po neuradnih informacijah sta omenjeni družbi Mercator in Agrokor.

Kriminalisti še nimajo ocen, za kolikšno oškodovanje oz. okoriščanje je šlo

"Ta informacija bi vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji," je pojasnil Slodej. Na podlagi te informacije je skupina bank, kot je dejal, začela z nakupom vrednostnih papirjev slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena njena prevzemna cena, je pojasnil Slodej.

V tej fazi preiskave kriminalisti tudi še nimajo ocen, za kolikšno oškodovanje oz. okoriščanje je šlo v obravnavanem primeru. "Sedaj bi težko govoril o kakšnem znesku ali oceni oškodovanja. Protipravno pridobljena premoženjska korist je namreč razlika med nabavno in prodajno ceno vrednostnega papirja, ki pa seveda varira," je dodal.

Arhar o preiskavi NPU: O zlorabah z delnicami Mercatorja ne vem ničesar

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so danes zjutraj pridržali predsednika uprave NLB Janka Medjo. Po prvotnih neuradnih informacijah naj bi bil pridržan tudi predsednik nadzornega sveta NLB France Arhar, a se je ta informacija izkazala za neresnično. Medtem so kriminalisti z Medjo že zapustili njegovo hišo in ga odpeljali v NLB.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave izvajajo sedem hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo sume gospodarskih kaznivih dejanj, so potrdili na policiji. Preiskovalci preiskujejo poslovne in zasebne prostore, kjer iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pri preiskavah sodeluje 32 preiskovalcev NPU, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz PU Celje in PU Ljubljana.

Na NPU niso želeli potrditi sumov, da so preiskave vezane na prodajo Mercatorja, vendar so potrdili, da gre za vrednostne papirje enega slovenskih podjetij.

Kot smo neuradno izvedeli, se preiskava nanaša na posle iz časa, ko sta bila Arhar in Medja v upravi banke Unicredit, ki jo je vodil Arhar. Slednji je za RTV Slovenija povedal, da so kriminalisti danes preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima. Povedal je tudi, da banka Unicredit ni imela prakse, da bi za svoje potrebe sama nastopala na kapitalskih trgih ali kupovala delnice. Povedal je, da je banka delnice Mercatorja dobila v sklopu repo posla Unicredit banke z Istrabenzom.

»Istrabenzu je Unicredit dala posojilo in smo se dogovorili za zavarovanje z delnicami Mercatorja. Dogovorili smo se, da mora vrednost zavarovanja za 30 odstotkov presegati posojilo. Istrabenz ni imel dodatnega kapitala, delnica je padala in skladno s pogodbo so morali za ohranitev ravni zavarovanja dati dodatne delnice Mercatorja. To se je zgodilo sedemkrat in ko smo videli, da to ne teče nikamor oziroma da slabo kaže, smo konec marca 2009 to zadevo pobotali. Torej vzeli delnice Mercatorja,« je za Finance.si pojasnil Arhar in dodal, da osebno nima nobenih delnic Mercatorja ter da o morebitnih zlorabah z notranjimi informacijami ne ve ničesar.

Medija je bil med največjimi zagovorniki prodaje Mercatorja

Medja je bil v času predzadnjega poskusa prodaje Mercatorja, med letoma 2011 in 2012, član Unicreditove uprave, ki jo je vodil Arhar. Unicredit banka Slovenija, ki ima še danes v lasti 8,01 odstotka delnic Mercatorja, je bil sicer eden najglasnejših zagovornikov prodaje, vendar pa se ni nikoli pridružil konzorciju prodajalcev, ki so prodajali več kot 52 odstotkov Mercatorja.

Prav Medja naj bi po nekaterih informacijah skupaj z nekaterimi lobističnimi skupinami bil največji zagovornik prodaje Mercatorja, predvsem zaradi dobrih odnosov z nekaterimi v vodstvu Agrokorja. V javnosti je sicer zaokrožila tudi nikoli potrjena informacija, da naj bi Agrokor za "lobistične usluge" v Sloveniji namenil več deset milijonov evrov.

Agrokor in prodajalci so takrat govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor pogodbe nikoli ni podpisal, poleg tega pa ni nikoli dal prevzemne ponudbe za Mercator, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Po mnenju nekaterih poznavalcev je šlo le za tipanje terena in boljši vpogled v Mercatorjeve bilance in načrte, kar je nekdanja uprava pod vodstvom Žige Debeljaka želela preprečiti.

Preiskava zlorabe notranje informacije

Z banke Unicredit so medtem sporočili, da obisk preiskovalcev v banki in preiskava, ki poteka, ni usmerjena proti kateremu od njihovih uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi. »Naša banka je, tako kot danes, v preteklosti z organi pregona vedno sodelovala, da bi s tem pomagala pri odkrivanju morebitnih prekrškov,« so zapisali.

Kot so sporočili iz NPU, je predmet predkazenskega postopka preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Sloveniji, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev. Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije je sicer predpisana zaporna kazen do pet let.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, so še sporočili iz policije.

Jazbec: Glede Medje bomo počakali na izsledke preiskave

Banka Slovenije (BS) bo počakala na informacije, kakšne so obtožbe ter kako poteka preiskovalni postopek zoper prvega moža NLB Janka Medje. Šele nato, bodo lahko kaj več povedali o tem primeru, je ob robu izredne seje DZ, na kateri razpravljajo o problematiki reševanja zasebnih bank, povedal guverner BS Boštjan Jazbec.

Jazbec se je s tem odzval na vprašanja novinarjev, če je Medja še primeren za predsednika uprave NLB glede na to, da se je znašel v kriminalistični preiskavi. Kot je pojasnil Jazbec, je od 10. ure na izredni seji DZ in je informacije o preiskavi dobil zgolj posredno.

Guverner je še dejal, da ni nikoli prišlo do nobene zahteve po zamenjavi predsednika uprave NLB Medje s strani predsednika nadzornega sveta NLB Franceta Arharja, kar so ugibali nekateri mediji.

Banka Slovenije pozorno spremlja dogajanje

Iz Banke Slovenije so pozno popoldne dodatno sporočili, da pozorno spremljajo in pridobivajo informacije v povezavi s preiskavo NPU zoper Medjo in druge morebitne osebe, vključene v preiskavo, med katerimi je bil naveden tudi Arhar.

Sodelovanje poteka s predstavniki uprav obeh bank, kjer sta bančnika delovala oz. delujeta - Unicredit Banka Slovenije in NLB - in s predstavniki nadzornega sveta NLB ter NPU.

"Banka Slovenije je s strani nadzornega sveta NLB prejela zagotovila, da so vse pristojnosti razdeljene in da uprava in banka normalno delujeta. Banka Slovenije se bo na podlagi ugotovitev odločila o morebitnih ukrepih v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali.