Preiskavo na domu nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so kriminalisti začeli že ob 6. uri zjutraj, ob 14. uri pa so ga pripeljali v Celje, kjer so ga tudi pridržali. Policijsko pridržanje sicer lahko traja 48 ur.

Pušnika že izpustili

Kot je še poročala TV Slovenija, kriminalisti nadaljujejo preiskavo, ki se je začela že lani. Med tremi hišnimi preiskavami so iskali dokaze kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, saj sumijo, da je Rotnik z dobaviteljem opreme Alstomom sklenil škodljivo pogodbo, danes pa so sume razširili še na to, da je ponaredil in uničil listine.

Policija je že izpustila Bogdana Pušnika, ki je delni lastnik MP naložb. Podjetje je sicer tretji največji lastnik premogovnika Velenje, katerega tričetrtinski lastnik je Holding slovenske elektrarne, ki pa povsem obvladuje tudi Teš 6. "Ene družbe brez druge torej ni," je še poročala TV Slovenija. Kriminalisti pa naj bi pri tem preiskovali oškodovanje s strani družbe MP Naložb, saj naj bi šlo pri prodaji premoga za večmilijonsko oškodovanje premogovnika.

Sum storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete

S Policijske uprave (PU) Celje so sporočili, da celjski kriminalisti danes zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo več hišnih preiskav na območju PU Celje, Ljubljana in Murska Sobota.

Kriminalisti so zaradi izvedbe nalog dvema osebama odvzeli prostost, in sicer 45-letnemu moškemu, stanujočemu na območju Velenja, in 45-letnemu moškemu z območja Ljubljane.

Preiskave potekajo zaradi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Termoelektrarne Šoštanj (Teš), med njimi tudi na projektu izgradnje Teša 6. Gre za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, navaja policija.

Več informacij o kriminalistični preiskavi in o posameznih sumih kaznivih dejanj policija v tej fazi ne more posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo.

Preberite članek iz včerajšnje tiskane izdaje dnevnika 'Ekonomika TEŠ 6 se podira', v katerem Primož Cirman piše o tem, da bo 1,44 milijarde evrov vreden šesti blok ob obstoječih cenah električne energije nasedla naložba.

Spomnimo ...

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sicer junija lani skupaj s kriminalisti policijskih uprav Celje in Novo mesto na območju ljubljanske in celjske policijske uprave opravljali hišne preiskave v povezavi z gradnjo Teša 6.

Takrat so iskali predvsem dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalisti so takrat že obiskali Rotnika, ki so ga sumili, da je podpisal škodljivo pogodbo z dobaviteljem opreme Alstomom.

Kriminalisti so takrat zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme za Teš 6. Rotnik je takrat zatrdil, da pri projektu Teš 6, dokler ga je vodila njegova ekipa, ni bilo nobenih nepravilnostih.

Preiskava je takrat potekala tudi na domu pri nekdanjemu vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma.

Takrat so s policije sporočili, da sumijo, da sta dve odgovorni osebi iz gospodarske družbe z območja Šoštanja v sodelovanju z več drugimi osebami osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Odgovorna oseba naročnika je po navedbah policije od leta 2006 do 2008 na sporen način sprejela več poslovnih odločitev ter v sredini leta 2008 sklenila z dobaviteljem iz Francije pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme v skupni vrednosti več kot 650 milijonov evrov.

Rotnika je na položaju zamenjal Simon Tot, ki pa je 17. januarja letos odstopil s položaja, nadzorni svet Teša pa je za v.d. takrat imenoval Franca Rosca. Nadzorniki Teša so nato 10. aprila med štirimi kandidati za položaj prvega moža termoelektrarne izbrali Petra Dermola.