Malo cenejši od Londona je bil leta 2012 Pariz, kjer je treba za kvadratni meter stanovanja odšteti približno 8300 evrov. Temu sledi München s 5000 evri na kvadratni meter.

Poleg Londona so se stanovanjski prostori za deset odstotkov podražili tudi v Berlinu in Moskvi. Med najdražjih deset metropol pa se je lani priplazil tudi Dunaj, kjer se cena kvadratnega metra giblje pri 3000 evrih, cene pa so v primerjavi z letom poprej poskočile za približno devet odstotkov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Drastična zvišanja cen po devet odstotkov na leto bodo v Avstriji v prihodnjih letih izjema," je sicer ocenil strokovnjak iz družbe Deloitte Alexander Hohendanner in dodal, da Avstrija namreč za Francijo gradi največ stanovanj v Evropi, kar bo predvidoma znižalo cene. Lani je bilo na 1000 prebivalcev v Avstriji zgrajenih pet stanovanj, v Franciji pa kar 7,8.

Deloitte je prav tako preučil, kako dolgo morajo posamezni evropski narodi delati, da si prislužijo stanovanje. Za nakup stanovanja v velikosti 70 kvadratnih metrov morajo Avstrijci v povprečju investirati pet letnih bruto prihodkov, medtem ko morajo Nemci in Danci za takšno stanovanje nameniti le 2,2 letna bruto prihodka. Rusi, Francozi in Britanci bi morali za tovrsten nakup spraviti deset letnih bruto prihodkov.