Proti nemškemu ladjarju Jochenu Thomasu Döhleju je bila konec januarja uvedena sodna preiskava, so pojasnili na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Specializirano državno tožilstvo je sodno preiskavo zahtevalo tudi proti podjetju Döhle ICL, ki je leta 2007 v družbi Splošna plovba pridobilo večinski lastniški delež, vendar je sodišče to zahtevo zavrglo. Nepravilnosti pri lastninjenju Splošne plovbe sta v preteklosti ugotovila tudi računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v času, ko jo je vodil še Drago Kos. Zaradi domnevno spornega lastninjenja Splošne plovbe je nedavno propadla Mercata v zadnjih nekaj letih vložila približno ducat kazenskih ovadb. Vse razen ene so organi pregona po izvedenih preiskovalnih dejanjih zavrgli. Na podlagi ene zadnjih ovadb, v kateri je Mercata družbi Döhle ICL in njenemu lastniku Jochenu Thomasu Döhleju zaradi naklepnega napeljevanja nekdanjega finančnega ministra, danes že pokojnega Andreja Bajuka, očitala zlorabo položaja, je bila uvedena sodna preiskava. Po prepričanju Mercate naj bi Döhle večkrat nagovarjal Bajuka, naj mu omogoči postopen prevzem večinskega deleža Splošne plovbe, med drugim tako, da se Mercati prepreči, da bi presegla 25-odstotni oziroma kontrolni delež v Splošni plovbi. To se je tudi zgodilo.

Več kot polovični lastniški delež v Splošni plovbi je Döhle ICL pridobil po tistem, ko je leta 2007 kupil 30 odstotkov delnic družbe. Toda iz magnetograma vladne seje je razvidno, da je bila prodaja skoraj 30-odstotnega deleža v Splošni plovbi na najvišjem političnem vrhu dogovorjena že slabo leto pred prodajo vnaprej izbranemu kupcu Döhleju. Spomnimo, prodajni postopek je potekal v več fazah. Najprej je država sredi leta 2006 svoj 43,2-odstotni delež v Splošni plovbi neodplačno prenesla na Sod, češ da potrebuje denar za poplačilo obveznosti do žrtev vojnega in povojnega nasilja. Po ugotovitvah računskega sodišča Sod takrat tega denarja sploh ni potreboval. To nakazuje, da je bil motiv za prenos deleža dejansko drugačne narave. V nasprotju z državo, ki v proračunu ni imela rezerviranih sredstev, je Sod lahko uveljavljal predkupno pravico za nakup 21-odstotnega lastniškega deleža od Banke Koper. S tem je Mercati dejansko onemogočil pridobitev kontrolnega deleža.

Ko je Döhle z nakupom 30-odstotnega lastniškega deleža pridobljeno lastništvo v Splošni plovbi zvišal na več kot polovico, se je z državo na podlagi opcijske pogodbe dogovoril, da mora pod enakimi pogoji v petih letih odkupiti še 25,05 odstotka delnic družbe od države. Čeprav mu to tudi zaradi padcev vrednosti podjetij po nastopu finančne krize ni bilo preveč pogodu, je moral nemški prevzemnik leta 2012 za nakup preostalega delež Splošne plovbe skupaj z obrestmi odšteti 60 milijonov evrov.

Döhlejev odvetnik Gregor Velkaverh je pojasnil, da uvedba preiskave še ni pravnomočna in da postopki preiskave niso javni, zato katere koli preiskave ne sme in ne more komentirati. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da sklep o preiskavi še ni pravnomočen, da pritožbo rešuje senat, vendar preiskava kljub temu poteka. Pritožba namreč ne zadrži izvršitve sklepa.