Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so davčni inšpektorji v torek izvedli okoli 200 hišnih preiskav po vsej Nemčiji. Na seznamu, ki so ga od informanta kupili za 4,4 milijona evrov, naj bi bilo več kot 10.000 strank v različnih institucijah v Švici, ki naj bi se izogibali plačilu davkov v Nemčiji.

Zgoščenko je kupila vlada dežele Porenje-Pfalško in kot je dejal deželni finančni minister Carsten Kühl, so podatki »avtentični in odlične kakovosti«. »Glede na dosegljive podatke pričakujemo, da bomo po vsej državi povrnili za okoli 500 milijonov evrov neplačanih davkov,« je dejal in napovedal nove preiskave v prihodnosti tudi na novih lokacijah.

Nemčija je doslej že nekajkrat kupila podatke o imetnikih tajnih računov v švicarskih bankah in nato pozivala k samoprijavi vseh, ki so se s tovrstno pomočjo izogibali plačilu obveznosti v Nemčiji. Kühl je izrazil presenečenje, da je približno štiri leta po prvi tovrstni akciji nemških oblasti »še vedno toliko davčnih grešnikov s toliko kriminalne energije«.

Nemčija je vodilna država v boju proti davčnim oazam

Bila je tudi glavna zagovornica ostre linije proti Cipru, ki naj bi bil po mnenju vodilnih nemških politikov »pralnica denarja« za ruske tajkune.

A nakupi tovrstnih podatkov o davčnih utajevalcih so v Nemčiji precej kontroverzna tema. Združenje nemških davkoplačevalcev je tovrstno prakso celo obsodilo, ker da država na ta način podpira dejanja kriminalcev, ki so do podatkov bank prišli po nezakoniti poti. Poudarjajo, da bi morala Nemčija v prvi vrsti predvsem skleniti ustrezen sporazum s Švico in podobnimi državami, ki bi preprečeval tovrstno izogibanje davčnim obveznostim.