Španska podjetja zaradi hude gospodarske krize že nekaj časa praktično ne dobijo kreditov ali pa morajo zanje plačevati zelo visoke obresti. Poroštvo za 800 milijonov evrov vredno posojilo je dala nemška država, kar je v določeni meri tudi znak solidarnosti z državami v težavah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"S posojilom želimo podpirati mala in srednje velika v Španiji," je po podpisu kreditne pogodbe ta teden v Berlinu dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Prepričan je, da negotovost v območju evra, ki sta jo v zadnjih dneh okrepili politični krizi v Grčiji in na Portugalskem, za evro ne predstavlja nobene nevarnosti.

Nemška razvojna banka KfW pripravlja shemo za pomoč podjetjem iz ranljivih članic območja evra. Poleg pomoči podjetjem v Španiji načrtujejo tudi pomoč portugalskim podjetjem, omenja pa se tudi možnost podobnega orodja za italijanska podjetja. Pomoč se bo izvajala prek sestrskih razvojnih bank v teh državah.

Shema za Španijo je vredna 800 milijonov evrov, skupaj pa bi lahko pomoč dosegla tudi več milijard evrov. Poleg posojil sestrskim razvojnim bankam se govori tudi o vzpostavitvi skupnih skladov tveganega in mezzanine kapitala ter drugih rešitvah.

Rešitve, kako pomagati pri spodbujanju posojilne dejavnosti, skupaj z Evropsko investicijsko banko in centralnimi bankami po posameznih članicah že nekaj časa išče tudi Evropska centralna banka (ECB). Omenjale so se različne možnosti, tudi preoblikovanje posojil v vrednostne papirje, ki bi jih ECB nato odkupovala.